S predstavnicima Nacionalne garde Marylanda razgovarano o gospodarskoj suradnji

 

 

Tijekom posjete Bosni i Hercegovini, zapovjednica Nacionalne garde američke savezne države Maryland general-bojnik Janeen Birckhead sa suradnicima je posjetila Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru BiH. Posjeti su nazočili i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Ambasade SAD u BiH i AMCHAM BiH, a cilj posjete je upoznavanje s gospodarskim potencijalom Bosne i Hercegovine i trenutnim vanjskotrgovinskim pokazateljima BiH sa svijetom. Domaćini posjete, tijekom koje su prezentirani potencijali bh. gospodarstva u okviru civilno-vojne suradnje, bili su dopredsjednik dr.sc. Vjekoslav Vuković i potpredsjednik Ahmet Egrlić.

Istaknuto je da je osnovni cilj VTK BiH promoviranje bh. gospodarstva u inozemstvu, a radi postizanja gospodarskog rasta, unaprjeđenja infrastrukturnih projekata, slobode kretanja usluga, kapitala, ljudi i roba. Pri tome su od ključne važnosti, kako je naglašeno, Sporazum CEFTA, koji je otvorio tržište za više od 20 miliona korisnika, i Berlinski proces kao inicijativa jačanja suradnje i promoviranja stabilnosti regije i integrativnog procesa zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Naglašeno je da je Vlada SAD kroz svoj program pomoći USAID pružala i pruža financijsku i tehničku potporu razvoju bh. ekonomije te da je Komora, kao predstavnik bh. gospodarstvenika, aktivno koristila ove programe i pružala potporu tisućama malih i srednjih poduzeća.

„Iskreno se nadamo da će slični programi potpore biti nastavljeni i u narednom periodu, jer su bili iznimna pomoć poslovnoj zajednici. Vrlo značajan za bh. gospodarstvo je GSP program, odnosno program generalnog sustava povlastica, koji bi direktno unaprijedio vanjskotrgovinsku razmjenu. Zbog korištenja ovih povlastica do 2020. godine razmjena između naše dvije zemlje je kontinuirano rasla. Nadamo se da će ovaj program biti nastavljen, što bi omogućilo daljnji razvoj bilateralne trgovine,“ rekao je Vuković.

Dopredsjednik Vuković je kazao da se VTK BiH zalaže za sve vrijednosti koje potiču gospodarski prosperitet, povezuju region i integriraju BiH u europske vrijednosti.

Share This