Regionalni Challenge Fond podržava investicije u projekte dualnog obrazovanja

 

 

Regionalni Challenge Fond (RCF) objavljuje prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja koji je otvoren za prijave iz ekonomija Zapadnog Balkana. Fond će izdvojiti 18,8 miliona eura do 2025. godine (u periodu od pet godina) u cilju podrške investicijama u našem regionu. Cilj je da se finansira čak 60 projekata tokom trajanja programa. Regionalni Challenge Fond organizuje događaj povodom prvog poziva 3. februara u onlajn formatu kako bi okupio predstavnike međunarodnih organizacija i inicijativa, regionalnih organizacija, javnih institucija zaduženih za stručno obrazovanje i obuku, privrednih komora, institucija za stručno obrazovanje i obuku i firmi.

„Firmama su potrebni kvalifikovani zaposleni, a mladim ljudima je potrebno da razviju odgovarajuće vještine, što može da predstavlja teškoću u današnjem izazovnom okruženju. RCF će pomoći da se prevaziđe ovaj jaz tako što će finansirati investicije u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte dualnog obrazovanja koji su institucijama za stručno obrazovanje i obuku neophodni kako bi pomogli polaznicima da razviju vještine koje današnje kompanije očekuju. Cilj nam je da ojačamo kvalitet i tržišni značaj stručnog obrazovanja i obuke promovisanjem partnerstava između pružaoca stručnog obrazovanja i kompanija”, izjavio je  Frider Vorman, vođa tima Regionalnog Challenge Fonda.

Dualno obrazovanje uključuje poslovni sektor u cjelokupan proces razvoja stručnog obrazovanja i obuke, planiranje, sprovođenje i procenu. Ovaj cilj se ostvaruje kombinovanjem učenja u institucijama za stručno obrazovanje i obuku i kompanijama na fleksibilan način kako bi se razvile vještine, znanje i stavovi budućih zaposlenih. Uspješnost ovog pristupa dokazuju maturanti sa praktičnim vještinama koje odgovaraju zahtjevima tržišta rada. Većina obrazovnih institucija u regionu Zapadnog Balkana je prepoznala kooperativno ili dualno obrazovanje kao korisno za prevazilaženje jaza između obrazovne ponude i potražnje na tržištu rada. Međutim, ovaj pristup je još uvek u početnim fazama razvoja i Regionalni Challenge Fond (RCF) osnovan je sa ciljem da ga dodatno podrži.

„Institucije za stručno obrazovanje i obuku sarađuju sa kompanijama na razvoju kooperativnih programa obuke koji polaznike uče vještinama koje su potrebne partnerskim kompanijama. Rezultat su adekvatno obučeni zaposleni, spremni za rad”, dodao je Vorman.

Prijave važe za konzorcijume sa teritorije Zapadnog Balkana koji se sastoje od jedne institucije za stručno obrazovanje i obuku i najmanje dvije kompanije. Potrebno je da se po uspješnom završetku podržanih programa, izdaju nacionalno priznate diplome ili sertifikati. Prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti otvoren je od 1. februara do 30. aprila 2021. godine. Sve potrebne informacije se mogu naći na adresi www.rcf-wb6.org.

Regional Challenge Fond je nov program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana. Fond je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, delegiran Razvojnoj banci KfW, a glavni implementacioni partner je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička incijativa privrednih komora iz regiona.

Share This