Realizirana edukacija na temu CBAM u Banja Luci

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa EU4Energy projektom je uspješno realizirala trening program pod nazivom „Mehanizmi za prekogranično poravnanje emisije ugljika (CBAM) i usklađivanje sa EU Pravilnikom“. Edukacija je održana 28.12.2023. godine u Uredu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Banja Luci.

CBAM mehanizam, kao dio Evropskog zelenog dogovora, direkno utiče na ublažavanje klimatskih promjena i pomaže ostvarenje cilja da Evropska unija do 2050. godine postane klimatski neutralna. Donošenje CBAM uredbe ima direktni uticaj na kompanije u Bosni i Hercegovini koje imaju obavezu izvještavanja emisija za pojedine industrije. Kompanije iz industrije cementa, željeza i čelika, aluminijuma, vještačkih đubriva, električne energija i vodonika su obavezne da svoje izvještaje o emisijama ugljika dostave do 31.01.2024. godine za posljednji kvartal 2023. godine.
U periodu 2024.-2025. godina kompanije imaju obavezu kontinuiranog kvartalnog izvještavanja, a plaćanje CO2 emisija (kupovina CBAM certifikata) počinje 2026. godine. U toku edukacije, predstavljeni su CBAM zahtjevi za industrije cementa, željeza i čelika, aluminijuma i električne energije.

CBAM će uticati na treće zemlje u smislu unaprijeđenja zakonodavstva vezano za klimatske promjene, te motivirati kompanije da što više ulažu u obnovljive izvore energije, energijsku efikasnost, cirkularnost proizvoda i sl.

Naredne edukacije na ovu temu Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa EU4Energy projektom planira realizirati u Mostaru, Zenici, Tuzli i Tešnju.

 

Share This