Reagiranje VTK BiH- Tvornica Aluminij d.d. Mostar

Jedan od glavnih zadataka Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine je zastupanje interesa bh. gospodarstvenika kod nadležnih institucija u BiH, pružanje potpore svim kompanijama bez obzira na njihovu veličinu i značaj, a posebno uzimajući u obzir proizvodni sektor koji se ima smatrati generatorom daljeg ekonomskog razvoja i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi,  ističemo značaj poduzeća Aluminij d.d. Mostar čije poslovanje ima velik udio u vanjskotrgovinskoj razmjeni kao i velik utjecaj na gospodarstvo u cjelini, kako u Bosni i Hercegovini i šire.

Ovim putem iskazujemo zabrinutost za trenutačno stanje u kompaniji Aluminij d.d. Mostar. Uzimajući u obzir preko 900 zaposlenika unutar kompanije, vanjske suradnike s kojima godinama surađuju i čije poslovanje ovisi o poslovanju kompanije Aluminij, smatramo da je trenutačna situacija neprihvatljiva i nedopustiva te da će se negativno odraziti na sveukupno stanje u Bosni i Hercegovini, socijalno nezbrinjavanje, povećanje kamatnih bankovnih stopa, neisplatama vjerovnicima koji ovise od unaprijed zaključenih Ugovora i dr.

Samo aktivnom ulogom svih dionika počevši od Vlade FBIH, upravljačkih struktura Aluminija d.d. Mostar, te drugih koji su do sada imali poslovni senzibilitet spram kompanije, se može doći do adekvatnih rješenja.

Izražavajući veliku zabrinutost za Aluminij d.d. Mostar, ali i gospodarstvo u cjelini, molimo sve relevantne institucije da ulože dodatne napore kako bi se pronašlo adekvatno rješenje trenutačne situacije te proizvodni pogon pokrenuo i na taj način spasila radna mjesta.