Radni sastanak na temu ispitivanja mogućnosti uvozne supstitucije goriva dobijenog iz otpada u Bosni i Hercegovini

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je na osnovu zaključaka donesenih na Skupštini Asocijacije metalske i elektro industrije pri kojoj djeluje Odbor za reciklažu, pokrenula inicijativu ispitivanja mogućnosti uvozne supstitucije goriva dobijenog iz otpada u Bosni i Hercegovini. Cilj sastanka je bio eleborirati problem iz prespektive reciklažnih kompanija koje su tehnološki opremljene za proizvodnju energenta dobijenog iz otpada (RDF-a), te perspektive korisinika tog RDF-a koje ga koristeći kao izvor energije za potrebe vlastite proizvodnje ujedno i zbrinjavanju na adekvatan, ekološki prihvatljiv način.

Naime, Bosna i Hercegovina u 2015. godini registruje prvi uvoz RDF-a koji se koristi kao energent u bosanskohercegovačkim cementarama. Taj izvoz je postepeno rastao i danas iznosi preko 2,5 miliona KM (2020.), odnosno preko 35 hiljada tona godišnje. Istovremeno, u Bosni i Hercegovini se prema zadnjim dostupnim podacima deponovani generisani otpad procijenjuje na 985.000 tona (2013.) i uprkos postojanju domaćih kompanija koje posjeduju osnove tehnoloških procesa za proizvodju RDF-a on se ne proizvodi zbog nepostojanja potražnje na domaćem tržištu za njim. Razlog tome leži u nepostojanju sistema upravljanja i zbrinjavanja otpada koji bi trebao biti kategorisan kao energent. Prisutne su bile kompanije iz reciklažnog sektora, fabrike cementa, elektroprivrede, kao i predstavnici Institucija na BiH i entitetskom nivou.

Nakon dvosatne rasprave doneseni su određeni zaključci, sa glavnim ciljem svih zainteresovanih strana, a to je usmjeravanje aktivnosti na povećanje iskoristivosti otpada (industrijskog i komunalnog) generisanog u BiH za proizvodnju goriva dobijenog iz otpada, kako bi se postepeno smanjio uvoz (RDF; SRF) iz drugih zemalja.