Radionica „Upravljanje lancima nabavke (Supply Chain Management)“

 

 

USAID Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH organizovao je 05. i 06.06.2018. godine radionicu na temu “Upravljanje lancima nabavke (Supply Chain Management)” koja je održana u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U toku radionice predstavljeni su koncepti kao što su potražnje odnosno prognoze i naloga kupaca, planiranja proizvodnje i planiranja kupovine, kao i upravljanja zalihama. Pored toga predstavljena je politika organizacije koja definira načine na koje se ostvaruju poslovni ciljevi te interaktivni timski pristup razvoju politike lanca snabdjevanja. Naglašen je značaj tehnologije koja uključuje poslovne sisteme koji prikupljaju finansijske informacije te sisteme za prikupljanje i praćenje podataka (npr. bar kodovi).

Nakon završetka radionice, planirani su individualni sastanci sa kompanijama, tokom kojih će konsultant dati specifične preporuke za svaku kompaniju pojedinačno u svjetlu trenutne politike, procesa, procedura, tehnologija i organizacije unutar kompanije.

Predavač na radionici je bio Martin Mirsky, renomirani stručnjak i konsultant iz Sjedinjenih Američkih Država sa više od trideset godina radnog iskustva u oblastima upravljanja i optimizacije lanaca nabavke u zemljama Evrope, Azije i Sjeverne Amerike.

Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) je trogodišnji USAID-ov program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije BiH u Evropsku uniju i regionalna tržišta. Takvo što namjerava se ostvariti prvenstveno putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjim preduzećima te organizacijama koje predstavljaju preduzeća s izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade i tekstila/obuće/kože.

Share This