Prvi zamjenik visokog predstavnika Scanlan posjetio VTK BiH

 

 

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković, sastao se s prvim zamjenikom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini supervizorom za Brčko distrikt g. Michaelom Scanlanom. Glavne teme sastanka bile su utjecaj politčke situacije u Bosni i Hercegovini na bosanskohercegovačko gospodarstvo, značaj digitalizacije administrativnih procesa u svrhu smanjenja nameta i lakšeg poslovanja za bh. gospodarstvenike, problemu odlaska stanovnika te potencijalnim projektima i načinu potpore istima.

U uvodnom obraćanju dopredsjednik Vuković je predstavio aktivnosti Vanjskotrgovinske komore BiH i gospodarstvo naše zemlje, te ukazao na značaj start up kompanija i projekata koji imaju za cilj unapređenje gospodarstva, stvaranje novih radnih mjesta i poslovnih prilika.

Tijekom sastanka razgovaralo se o važnosti Luke Brčko, te je istaknuto kako je neophodno poboljšanje infrastrukture Luke Brčko od koje će imati koristi cjelokupno gospodarstvo BiH i njeni građani. Njena rekonstrukcija će predstavljati važan korak BiH u stvaranju multimodalnog transportnog koridora na rijeci Savi, prioritetne riječne plovidbe kojom se BiH povezuje s Hrvatskom i Srbijom, a potom i s cijelom EU. Također, neophodna je i obnova mosta između BiH i Hrvatske u Brčkom.

Razgovaralo se i o drugim izazovima bh. gospodarstva poput pojačanog odlaska radne snage.

Na kraju sastanka je zaključeno da je neophodno uložiti dodatne napore i hitno provesti reforme, s ciljem smanjenja nameta i olakšavanja poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Share This