Promocija uspješne ekonomske suradnje BiH i Italije

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković sudjelovao je na konferenciji „Connecting people and promoting business“ koja je održana 16.novembra 2022. godine u Banja Luci, organizaciji Udruženja italijanskih privrednika u BiH i pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u BiH.

U obraćanju sudionicima dopredsjednik Vuković je iskoristio prigodu i čestitao otvaranje Udruženja italijanskih gospodarstvenika u BiH, s ciljem promidžbe i povezivanja biznisa, te prezentirao aktualne projekte VTK/STK BiH i ukazao na aktualno stanje u privredi, te prezentirao suradnju Bosne i Hercegovine i Italije kroz pokazatelje robne razmjene. Tom prilikom je istaknuo da Italija spada u top 5 najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

„U posljednjih pet godina vanjskotrgovinska razmjena je u stalnom porastu, osim u godinama pandemije (2019. i 2020. kada je zabilježen pad). Po obimu razmjene za devet mjeseci ove godine Italija je na 4. mjestu vanjskotrgovinskih partnera BiH s obimom razmjene od oko 3,2 mlrd. KM. U poređenju vrijednosti, izvoza u devet mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, bilježi rast od 40%. U promatranom periodu, izvoz u Italiju sudjeluje s 11% u ukupnom izvozu BiH, dok je uvoz ostvario rast od 19,4%, a uvoz iz Italije sudjeluje s 8% u ukupnom uvozu BiH za razdoblje I- IX mjesec tekuće godine“- kazao je Vuković i podsjetio da je Italija na 7. mjestu na listi najznačajnijih stranih investitora u BiH.
„Ukupne investicije iz Italije zaključno s 2021. godinom iznosile su 778,5 milijuna KM. Od ukupnih dosadašnjih investicija Italije u BiH, više od pola je investirano u prerađivačku industriju (54,6%), a najviše se investiralo u financijski, metalski i tekstilno-obućarski sektor- kazao je Vuković.

U cilju jačanja međusobnih veza i integracije regiona u EU, kako je kazao Vuković, u narednom razdoblju će se raditi na unapređenju suradnje postojećih organizacija koje djeluju u regionu, što će doprinijeti cirkulaciji poslovnih prilika i poslovnih informacija dostupnih u svim uključenim zemljama, poticanju trgovinske razmjene, ali i učešća gospodarskih delegacija na sajmovima i međunarodnim događajima, kao i razmjenu stručnosti znanja i mogućnosti obuke s obzirom na to da je obrazovanje ključni faktor za promidžbu razvoja.

Sudionicima događaja obratili su se ambasador Italije u Bosni i Hercegovini NJ. E. Marco Di Ruzza, ministar poduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, regionalni predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) , predsjednik Udruženja italijanskih privrednika Giuseppe Franchi, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo banke u BiH Marco Trevisan i direktor kompanije Calzedonia Group u BiH.

Podsjećamo, Udruženje italijanskih privrednika u Bosni i Hercegovini je osnovano u maju 2022. godine s ciljem praćenje svih kretanja vezanih za ekonomske pokazatelje između BiH i Italije, umrežavanje bh. i italijanskih kompanija, te pomoć italijanskim investitorima u BiH.