Promocija i jačanje bh. kompanija kroz projekat „MOJ PROIZVOD“

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine partner je projekta promocije i jačanje bh. kompanija „MOJ PROIZVOD“ koji realizira DL Trgovina d.o.o. u svojstvu izdavača dnevnih novina „Dnevni list“.

Projekat „Moj proizvod“, koji je promoviran 14. maja u Sarajevu u okviru panel diskusije na temu „Kuda ide gospodarski sektor BiH?“, koju su organizirali Udruženje poslodavaca FBiH i Dnevni list, pokrenut je 2015. godine kako bi se šira javnost upoznala s poduzećima koja svojim radom i djelovanjem zauzimaju istaknuto mjesto u stvaranju sigurnog i stabilnog gospodarskog okruženja, te uz svoj ogromni rad i zalaganje pridonose napretku Bosne i Hercegovine.

„Moj proizvod“ projekat ima za cilj promociju i jačanje bosanskohercegovačkih poduzeća, te stvaranja pozitivnog mišljenja građana o gospodarstvu naše zemlje. Dnevni list u suradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH i Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom BiH su od 2015. godine, kroz projekt, čitateljsku javnost upoznali sa više od  250 domaćih poduzeća čiji proizvodi su reprezent gospodarskog sektora BiH, ne samo u regiji, već i u svijetu.

Selma Dandić, voditeljica projekta „Moj proizvod“ je tokom promocije naglasila, između ostalog, da se bez gospodarstva ne može razvijati ni država ni društvo, a istovremeno su gospodarstvenici ti koji su često marginalizirani u društvu, te da se kroz ovaj projekat želi ukazati na važnost gospodarstvenika, poduzetnika za razvoj države i društva.

U okviru promocije održana je panel diskusija „Kuda ide privredni sektor BiH? Problemi i rješenja“ na kojoj su učestvovali federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić.
Panelisti su razgovarali o problemima i preprekama koji ograničavaju rast i razvoj gospodarstva, te o inicijativama i aktivnostima koje se provode u svrhu ekonomskih reformi.

Potpredsjednik Komore, Ahmet Egrlić je kroz svoje učećše na panelu naglasio, između ostalog, da je za unapređenje poslovnog ambijenta neophodno da svi akteri u državi zajedno rade na smanjenju i ukidanju parafiskalnih nameta, unapređenju poslovne klime, odnosno kreiranju  povoljnijeg poslovnog ambijenta, i što je najvažnije, rade na unapređenju imidža Bosne i Hercegovine.

Učesnici panela zaključili su da svi u poslovnoj zajednici, uključujući Udruženje poslodavaca, Vijeće stranih investitora i gospodarske komore, trebaju davati podršku izmjenama propisa kojima će se kreirati bolji poslovni ambijent i rasterećenje gospodarstva.

Promocija i jačanje bh. kompanija- „MOJ PROIZVOD“