Privrednici iz svijeta lakše u Srbiju uz najavu Privrednoj komori

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještena je od strane Privredne komore Srbije da poslovni ljudi iz čitavog svijeta, koji u zemlju dolaze zbog posla, granicu Republike Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike.

Na inicijativu Privredne komore Srbije, Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u Republiku Srbiju, a prilikom ulaska ne posjeduju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova, omogućila da pređu granicu uz prethodnu najavu Komori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan antigen test na prisustvo virusa SARS-Cov-2 ili RT-PCR test, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.

Prema riječima predsjednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, Srbija je i u okolnostima kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja,  našla način  da uz uvažavanje epidemioloških mjera, poslovnim ljudima iz cijelog svijeta, kompanijama već prisutnim u Srbiji, ali i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju, olakša poslovanje, uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti.

Čadež je podsjetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa, te je izrazio nadu da će primjer Srbije slijediti i druge države, kako bi kompanije svuda u svijetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena i iz pandemije izašle sa što manje posljedica.

Po novim pravilima, koja važe od 21. januara, vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji namjeravaju da iz poslovnih razloga dođu u Srbiju, najaviće prethodno svoj dolazak Privrednoj komori Srbije koja će o tome blagovremeno obavjestiti graničnu policiju, a kako bi im bio omogućen prelazak granice. Po ulasku u zemlju testiraće se u srpskoj referentnoj laboratoriji, test dostaviti Komori i ukoliko je negativan nastaviti planirane aktivnosti.

Nove procedure neće se primenjivati na one koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom emaila: inocovid19@pks.rs .  Zahtev koji se upućuje Privrednoj komori Srbije treba da obuhvati sledeće podatke:

  • Ime i prezime osobe koja iz poslovnih razloga najavljuje ulazak u Srbiju
  • Broj pasoša i naziv države koja je izdala pasoš
  • Kratak opis poslovnih razloga ulaska u Srbiju
  • Datum i mjesto ulaska u Srbiju, broj leta i naziv avio kompanije, odnosno registarska oznaka putničkog motornog vozila
  • Datum ulaska u Srbiju i datum planiranog izlaska iz Srbije
  • Adresa na kojoj će lice boraviti dok je u Srbiji
  • Kontakt telefon i mejl adresa lica za vrijeme boravka u Srbiji