Privredne komore Zapadnog Balkana u apelu vladama i EU: Ukinite vize, dajte nam budućnost

 

 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić i zamjenik generalnog sekretara Nihad Bajramović prisustvovali su sjednici Upravnog odbora Komorskog investiconog foruma zapadnobalkanske šestorke  (KIF ZB6), asocijacije koja okuplja privredne komore Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova i Srbije, a koja je održana u  Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

Sa ovog sastanka privrednici zapadnog Balkana uputili su zajednički apel svojim vladama i političkim strukturama regiona da učine sve kako bi privreda poslovala na što jednostavniji način i da se okrenu budućnosti i zajedničkoj regionalnoj saradnji. “Građanima regiona dajte budućnost, a ne prošlost”, zajednička je poruka svih predsjednika privrednih komora Zapadnog Balkana vladama svojih zemalja.

Predstavnici poslovne zajednice traže hitno ukidanje svih barijera za poslovanje i normalizaciju odnosa u korist svih građana regiona. Zatraženo je od Bosne i Hercegovine ukidanje viza i svih drugih ograničenja za slobodu kretanja građana Kosova, čime bi se stekli uslovi za međusobno ukidanje trenutnih barijera sa obe strane. Takođe, zatraženo je i priznavanje registarskih tablica, osiguranja vozila kao i svih dokumenata čime bi se omogućila potpuna sloboda kretanja.

Privredne komore Zapadnog Balkana poslale su i jasnu poruku Evropskoj uniji o nužnosti usvajanja vizne liberalizacije za Kosovo podsjećajući da je upravo vizna liberalizacija bila prekretnica i najveći pokretač ekonomskog razvoja svih zemalja Zapadnog Balkana. Od 2009. godine po uvođenju vizne liberalizacije za zemlje Zapadnog Balkana ekonomska razmjena regiona sa EU je povećana skoro dva i po puta. Sprječavanja građana i privrede da slobodno putuju u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim vrednostima na kojima počiva Evropska unija.

Zajednički je ocjenjeno i da je inicijativa o ukidanju PCR testa za putovanje građana u zemlje regiona, koja je usvojena upravo na incijativu privrednih komora, imala velikog efekta na poslovanje kompanija.