Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Egipta u posjeti Komori

 

 

U okviru svoje posjete Bosni i Hercegovini, pomoćnik ministra za evropske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Egipat dr Badr Abdel Atyja, posjetio je i Vanjskoitrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine i tom prilikom je održao sastanak sa predsjednikom Komore Ahmetom Egrlićem. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Egipat u Bosni i Hercegovini NJ.E. Yasser Abdelrahman Ali Sorour.

Kako je istaknuto na sastanku, uspješni politički i prijateljski odnosi dvije zemlje ne odražavaju se na ekonomske odnose i trgovinsku razmjenu koja nije zadovoljavajuća. Potencijala i mogućnosti za uspostavljanje poslovnih odnosa ima mnogo, ali su oni nažalost  neiskorišteni. Stoga je zajednički stav prisutnih da komore u saradnji sa svim relevantnim institucijama trebaju uložiti dodatne napore i intenzivirati aktivnosti usmjerene ka razmjeni informacija od značaja za unapređenje ekonomske saradnje ali i umrežavanje samih privrednika kroz organizaciju posjeta poslovnih delegacija i B2B sastanaka. Predsjednik Egrlić je predložio i potpisivanje  sporazuma o preferencijalnoj trgovini za pojedine robe  za koje se utvrdi da u ovom trenutku predstavljaju najveći potencijal.

Zahvalivši se na posjeti, predsjednik Egrlić je prihvatio poziv gospodina Atyja da posjeti Kairo i Federaciju privrednih komora Republike Egipat zajedno sa delegacijom privrednika zainteresovanim za saradnju.

[wds id=”13”]

 

Share This