Predstavnici VTK/STK BiH učesnici panela na Šestom digitalnom samitu zapadnog Balkana

Na Šestom digitalnog samitu zapadnog Balkana, najvećeg regionalnog digitalnog događaja o saradnji u oblasti digitalne transformacije održane su panel diskusije i konferencijske sesije o najnovijim trendovima i izazovima digitalizacije.

Tokom panela o interoperabilnosti u regionu, predstavljeni su digitalni alati koje je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB) razvio za potrebe privrednika regiona. Nacionalni koordinator KIF-a za BiH i stručni saradnik za multilateralu Vanjskotrgovinske /Spoljnotrgovinske komore BiH Danijela Kovač prezentirala je Market Access i Market Inteligence Database kao i ostale aktivnosti koje je KIF ZB implementirao u okviru programa „Supplier Development Programme“ , kojeg finansira Evropska komisija. Istaknuto je da bi interoperabilnost omogućila postizanje jedinstvenog digitalnog tržišta, što znači da bi međusobna saradnja bila najvažniji faktor digitalne transformacije.

Naglašeno je da mnoge ekonomije imaju digitalna rješenja poput digitalnog potpisa, ali da se on u BiH još ne korist te da u BiH nije uspostavljena relevantna institucija koja će upravljati procesom digitalizacije. Osim problema u zakonodavstvu, prisutan je i problem s kojim se suočavaju državne institucije, a to je zadržavanje kvalitetnog IT kadra, što usporava digitalizaciju i unapređenje javnog sektora.

Na panelu o regionalnom poduzetništvu i start-up eko sistemima učestvovao je načelnik Odjela za Evropsku uniju i projekte VTK/STK BiH i koordinator Evropske preduzetničke mreže (EEN) u Sarajevu Amir Hujić. Govorio je o aktivnostima za pomoć lokalnim kompanijama kao što su usluge vezane za inovacije, nove ideje i politike, pristup finansijama i inovacije u upravljanju te dodao da će ovako pripremljena mala preduzeća imati prednost na tržištu.

Šesti digitalni samit zapadnog Balkana okupio je visoke predstavnike vlada i ekonomija zapadnog Balkana, Evropske komisije, kreatore poslovne politike i vodeće stručnjake iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, te digitalne integracije i transformacije.