Predstavnici VTK/STK BiH u posjeti kompanijama Kremnice doo Berkovići i Ma-com doo Stolac

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr. sc. Vjekoslav Vuković i Mirko Bošković, zamjenik generalnog tajnika, posjetili su jučer kompanije Kremnice doo Berkovići i Ma-com doo, poslovna zona Hodovo, Stolac.

Tom prilikom su razgovarali s članovima Uprave o trenutnim projektima, planovima za naredni period, kao i problemima s kojima se suočavaju. Kako je istakao dopredsjednik Vuković, Komora nastavlja provoditi program rada i pomagati gospodarstvenicima tražeći nova tržišta, olakšavati pristup postojećim, kako tržištima, tako tehnologijama i razmjeni znanja. Razgovarano je i o mogućnostima raznih vidova potpore rijetkim proizvodnim granam poput proizvodnje medicinske opreme koji moraju biti tehnološki i kvalitativno u korak s vremenom. Osigurati pristup sajmovima ili b2b gospodarskim forumima jedna je od zadaća.

Gospodarsko društvo Kremnice doo Berkovići osnovano je 2008. godine s ciljem eksploatacije arhitektonsko građevnog kamena. Nakon pomnog geološkog istraživanja određena je lokacija Rudina (Kremnice) u neposrednoj blizini sela Brštanik općine Berkovići. Za taj lokalitet ishođen je Ugovor o koncesiji potpisan s Vladom Republike Srpske 2012. Eksplataciono polje se prostire na površini od 14,8 hektara, te nakon postizanja svih zakonskih preduvjeta, eksploatacija kamena Kremita započela je 2012. godine. Od početka eksploatacije pa do danas, gospodarsko društvo Kremnice doo Berkovići se uspješno razvijalo. Godine 2014. u vlasničku strukturu poduzeća kao većinski vlasnik ulazi kineski partner što razvoju poduzeća daje još jači zamah tako da od tada, cjelokupnu proizvodnju kamenih blokova izvoze na kinesko tržište (cca 5400 m3 blokova godišnje ili 600 kontenjera). Gospodarsko društvo Kremnice je postalo lider u eksploataciji arhitektonsko-građevnog kamena na prostorima BiH, pa i šire.

Ma-com doo, poslovna zona Hodovo, je moderna mlada kompanija smještena u Bosni i Hercegovini, specijalizirana za razvoj, proizvodnju i prodaju medicinskih i nemedicinskih proizvoda od plastike. Cjelokupni proizvodni postupak obrađuje se u skladu s ISO 9001 i ISO 13485 standardima. Praćenje se uspostavlja za sve proizvode: od granula do vašeg skladišta i obrnuto. Kompanija je ponosni vlasnik oba certifikata koje je izdala DNV Norveška. Također, u proizvodnji primjenjuju GMP postulat u poslovanju za lijekove. Nastavljaju ulagati u istraživanje i razvoj, te nastoje ponuditi tržištu nešto novo, bolje i sigurnije. Koristeći najmoderniju tehnologiju 21. stoljeća, dizajniraju medicinske uređaje, proizvode koji se koriste u sustavima skrbi za pacijente i prema zahtjevu, dizajnu ili uzorku dobivenom od kupca, mogu napraviti modele pomoću 3D pisača posljednje generacije. U istraživačkom segmentu surađuju sa stručnjacima, stomatološkim ordinacijama, bolničkim odjelima i renomiranim laboratorijima.