Predstavnici VTK/STK BiH u posjeti FIA-i

 

 

Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održali su sastanak s novoimenovanom direktoricom Financijsko – informatičke agencije (FIA) gospođom Irmom Borovac.

Na sastanku su predstavnici Komore upoznali direktoricu sa  aktivnostima i uslugama Komore, kao  i aktuelnim projektima, uz poseban naglasak na projekat Digitalne komore, platforme koja objedinjuje podatke o svim bh proizvođačima, pruža mogućnosti B2B modela poslovanja, ali i mnoge druge olakšice, kako za domaća poduzeća, tako i za strane kompanije koje su u potrazi za partnerima iz BiH. Iako dvije institucije imaju dugogodišnju uspješnu saradnju, tokom sastanka su predstavljene i mogućnosti unapređenja iste, te je zaključeno da se u skorije vrijeme pokrenu određene aktivnosti u tom pravcu.

Finansijsko-informatička agencija osnovana je Zakonom o finansijsko-informatičkoj agenciji, da obavlja zadaću uspostave i upravljanja poslovnim registrima, te njihovog pretvaranja u vrijedne informacije i znanja, neophodne za donošenje kvalificiranih i blagovremenih makroekonomskih odluka.

Djelokrug poslova FIA-e vrlo je širok. U središtu se nalazi uspostavljanje i upravljanje poslovnim registrima, ali pored toga, FIA organizira obradu i kontrolu finansijskih izvještaja, vodi registar računa pravnih subjekata, radi ocjenu poslovnog boniteta, vrši prodaju federalnih taksi i mjenica, radi verifikaciju stare devizne štednje, te kreira izvještaje i statističke preglede. Pored usluga za poslovni sektor, FIA obrađuje podatke iz različitih izvora, osiguravajući njihovo povezivanje i višenamjensku upotrebu, za analitičke potrebe u ministarstvima i vladinim službama.

Share This