Predstavnici VTK/STK BiH posjetili Sarajevsku pivaru- najstariju fabriku u BiH

 

 

Uposlenici Sektora privrede Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, u okviru svojih redovnih aktivnosti, posjetili su najstariju fabriku u Bosni i Hercegovini, Sarajevsku pivaru d.d, koja sljedeće godine obilježava 160 godina postojanja. Tokom posjete, predstavnici Komore su sa predstavnicima Sarajevske pivare d.d. obišli proizvodne pogone te razgovarali o mogućnostima unapređenja domaće industrije piva, kao i o zajedničkim budućim aktivnostima i promociji sektora.

Od svog osnivanja, davne 1864. godine, Sarajevska pivara nikada nije prekinula proizvodnju, a prema istorijskim podacima, početkom 20-og vijeka Pivara je bila i najveći proizvođač piva na području velike Austro-Ugarske monarhije te je u svom sastavu imala i proizvodne pogone u različitim gradovima bivše Jugoslavije.

Sarajevska pivara jedna od rijetkih pivara u Evropi koja ima vlastiti izvor vode te sa dubine od 300 metara crpi vodu koja ima nepromijenjene izbalansirane fizičkohemijske osobine. Vlastiti izvor vode, dugogodišnje iskustvo i primjena tradicionalnih metoda proizvodnje piva te korištenje najkvalitenijih sirovina i repromaterijala rezultirali su osvajanjem brojnih prestižnih nagrade i priznanja za kvalitet Sarajevskog. Da bi bio osiguran kvalitetan, zdravstveno ispravan i siguran proizvod, proces proizvodnje Sarajevske pivare je u skladu sa najvišim tehničkim standardima. Razvijeni su i implementirani standardi kontrole kvaliteta i okruženja i HACCP sistem u skladu sa internacionalnim standardima EN ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 i Codex Alimentarius.

Osim različitih vrsta Sarajevskog piva, u Sarajevskoj pivari se proizvode i flaširana voda (Sarajevska izvorska gazirana i negazirana i voda Lejla) te sokovi. U Pivari su smještene četiri moderne punionice za limenke, staklenu i PET ambalažu, a proizvodi Sarajevske pivare se prvenstveno izvoze na tržišta Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Švedske, Švajcarske, te daleke Australije i Sjedinjenih Američkih Država. Osim ovih tržišta, trenutno su u pregovorima s distributerom koji pokriva veliki broj inostranih kupaca.

U sklopu Sarajevske pivare otvoren je i muzej u kojem posjetioci mogu vidjeti zanimljive eksponate iz skoro 160 godina duge tradicije, kao što su stare boce Sarajevskog piva, etikete i natpise iz različitih istorijskih perioda, posude za skladištenje i konzumaciju piva te brojne druge zanimljive predmete vezane uz Sarajevsku pivaru iz perioda Osmanskog carstva, Austro-Ugarske monarhije, Kraljevine Jugoslavije i SFRJ.

Share This