Predstavnici VTK/STK BiH posjetili Privrednu komoru Češke

Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, s predstavnicima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, bili su u studijskoj posjeti Češkoj na temu „Evaluacija stranih direktnih ulaganja u investicionom okruženju“.

Tokom dvodnevnih aktivnosti, prisustvovali su prezentacijama Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike o „screening mehanizmu investicija“ te razmjeni informacija o ovom pitanju.

Screening mehanizam podrazumjeva provjeru investicija/ investitora, pa u odnosu na složenost analize i provjere uključuje saradnju više institucija, kao što su nadležna ministarstva i određene nadležne institucije za bezbjednost.

Na sastanku u Privrednoj komori Češke, direktor Sektora za makroekonomski sistem VTK/STK BiH Slaviša Ćeranić, predstavio je trgovinsku saradnju između BiH i Češke, strukturu ukupne razmjene te oblasti u kojima se saradnja može poboljšati.

Potpredsjednik Privredne komore Češke Radek Jakubsky se složio da je moguće napredovati u trgovinskim odnosima sa BiH jer nemamo nikakvih barijera u trgovini te da je moguće u skorije vrijeme raditi na direknoj saradnji poslovnog povezivanja čeških i bh. firmi, sve u cilju obostranog dobra i jačanja ekonomije.