Predstavnici VTK/STK BiH posjetili kompanije Stanić Beverages d.o.o Kreševo i Sarajevski Kiseljak d.o.o. Kiseljak.

 

 

Sekretari za poljoprivredu i prehrambenu industriju Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, Tijana Muhamedagić i Radoš Šehovac, u sklopu redovnih aktivnosti, posjetili su kompanije Srednjobosanskog kantona, Stanić Beverages d.o.o. i Sarajevski Kiseljak d.o.o., koje su ujedno i članice Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda BiH pri VTK/STK BiH. Tom prilikom je razgovarano o budućim zajedničkim aktivnostima Grupacije, te generalno o stanju i aktuelnostima u industriji.

S tradicijom dugom više od 125 godina, Sarajevski kiseljak je prošao kroz mnogobrojne transformacije koje su omogućile da postane najveći proizvođač gazirane prirodne mineralne vode i gaziranih osvježavajućih bezalkoholnih pića na domaćem tržištu, konstantno jačajući svoju poziciju na tržištima regije. Ova kompanija je od 2019. godine dio Fortenova grupe, a trenutno zapošljava 360 radnika. Grupacija pića Fortenova došla je do pozicije jednog od najmodernijih evropskih proizvođača mineralnih voda i bezalkoholnih pića, s ukupnom godišnjom proizvodnjom većom od 600 miliona litara, što je čini i najvećim proizvođačem u ovom dijelu Evrope.

Visok kvalitet proizvoda koje Sarajevski kiseljak nudi potrošačima, potvrđen je nizom analiza ovlaštenih laboratorija u BiH i Evropskoj uniji, a sve zahvaljujući korištenju najsavremenijih tehnologija u procesu proizvodnje. Najpoznatiji proizvod je prirodna mineralna voda Sarajevski kiseljak, koja izvire iz dubine od 150 do 300 metara i koja po svom stabilnom sastavu minerala spada u najbolje prirodne mineralne vode u svijetu, o čemu svjedoče i istorijski spisi iz 16. i 18. vijeka. Osim prirodnih mineralnih voda, Sarajevski kiseljak proizvodi osvježavajuća bezalkoholna pića pod brendom: Sensation, Sky. Kompanija je 2020. godine pustila u pogon punionicu u Kreševu iz koje na tržište plasiraju negaziranu prirodnu mineralnu vodu Sara.

Stanić Beverages d. o. o. Kreševo je kompanija koja je utemeljena 2014. godine i isključivo se bavi proizvodnjom sokova, nektara i osvježavajućih, bezalkoholnih pića. Misija kompanije je razvoj, stvaranje novih vrijednosti, društvena odgovornost i održiv poslovni rast ostvariv kroz uvažavanje najviših normi poslovanja. Vizija kompanije je postati najrenomiraniji proizvođač vrhunskih sokova, dok su krovni ciljevi stvaranje dodane vrijednosti, zadovoljstvo kupca, usavršavanje i napredak ljudskih resursa te poticanje izvrsnosti u svim segmentima poslovanja.

Stanić Beverages d.o.o. je 2018. godine uspostavio novu modernu liniju za punjenje PET boca u fabrici u Kreševu, s godišnjim maksimalnim kapacitetom do 100 miliona litara. Dio je grupacije Stanić Grupe, vlasnik je svih robnih marki unutar Juicy portfolia, kao jednog od najvećih brendova u kategoriji sokova i ostalih proizvoda od voća u regiji. U kompaniji u Kreševu trenutno je zaposleno 83 radnika, dok na nivou cijele grupacije, taj broj prelazi 1000 zaposlenih.

Share This