Predstavnici VTK/STK BiH posjetili kompanije iz tekstilne industrije u Travniku, Banja Luci, Kostajnici i Doboj istoku

 

 

U okviru pripreme za naredno kolektivno izlaganje BH kompanija iz sektora tekstila i odjeće na predstojećem međunarodnom sajmu „MUNICH FABRIC START“ u Minhenu (30.08.-01.09.2022.godine), predstavnici VTK/STK BiH u saradnji sa švicarskim projektom SIPPO i partnerskim organizacijama posjetili su i obišli nekoliko BH kompanija u više bosanskohercegovačkih gradova. Cilj posjete je bio upoznavanje sa proizvodnim programom i kapacitetima kompanija Prevent Travnik (Travnik), Gloria Line (Banja Luka), Sana Linea (Kostajnica) i Kismet (Doboj Istok), sa tržištima na kojima posluju, te ciljevima koje žele postići ovogodišnjim učešćem na sajmu. Tokom obilaska firmi, njihovim predstavnicima su dati svi ulazni podaci i sugestije kako da se što bolje i kvalitetnije pripreme za ovaj sajam, a dogovoren je još jedan finalni zajednički sastanak sa svim odabranim učesnicima krajem juna u prostorijama VTK/STK BiH na kojem će se precizno definisati svi neophodni detalji – od izgleda i lokacije samog štanda, do broja i vrste eksponata koje će svaka od firmi učesnika pripremiti i prezentovati.

Prevent Travnik doo, Travnik
U okviru velike grupacije „Prevent Group“, firma Prevent Travnik d.o.o. počela je sa proizvodnjom 2012. godine i tada su se originalno proizvodile presvlake za auto sjedišta najpoznatijih automobilskih brendova.
Od 2014 godine, Prevent Travnik počinje sa proizvodnjom za konfekcije i proizvoda za modnu industriju.
Osnovna stručnost u proizvodnji i preradi tekstila omogućava im da ispune i najzahtjevnije tehničke zahtjeve. Zbog toga nam već duži period ostvaruju uspješnu saradnju sa nizom vrhunskih brendova iz Njemačke, Italije i Evrope, kao i raznih domaćih srednjih preduzeća, kada je u pitanju proizvodnja klasične konfekcije, casual sportske odjeće i uniformi.
Najnovija oprema i visokoobrazovani kadrovi osiguravaju uvijek visok kvalitet proizvodnje u okviru koje vrše rezanje i izradu za nekoliko različitih stranih kupaca, a također su uključeni i u pripremu i proizvodnju uzoraka za kolekcije za svoje klijente kao što su: Diegel (drugi najveći proizvođač muške modne konfekcije u Evropi), Carl Gross, Hugo Boss, Sinergy,.. itd. Razvili su i vlastiti muški brend „Dress code“ koji uspješno plasiraju uglavnom na inostranom tržištu.
Trenutno u proizvodnim pogonima u Travniku firma zapošljava oko 300 radnika, a kako bi osigurali kontinuitet u ispunjenju sve specifičnijih zahtjeva kupaca u godinama koje dolaze, kontinuirano proširuju svoje kapacitete te su nedavno otvorili i novi proizvodni pogon u Zenici (gdje posluju kao firma BFM doo Zenica) u kojem je zaposleno oko 230 radnika. Bilo da kroje ili šiju, uvijek ispunjavaju standard ISO 9001.

Gloria Line doo, Banja Luka
Firma Gloria Line je nastala 1996. kao porodična kompanija u želji da donese kvalitetan, ali pristupačan proizvod napravljen s ljubavlju u našoj zajednici. U svom vlastitom proizvodnom pogonu, koji se nalazi u naselju Vrbanja u Banja luci, proizvode više vrsta čarapa od prediva do finalnog proizvoda, a njihov proizvodni program obuhvata: muške, ženske i dječje elegantne pamučne čarape i štrample, sportske pamučne čarape, ženske poliamidne štrample, dokoljenice i sokne, te dječje poliamidne štrample, dokoljenice i sokne.
Danas, Gloria Line zapošljava preko 60 radnika i cjelokupan proces proizvodnje se odvija na modernim mašinama među kojima je 65 mašina za pletenje čarapi i štrampli (Lonati, Santoni), 20 mašina za šivanje i doradu istih i 6 mašina za farbanje.
Njihov brend „Gloria line“ je dostupan u vlastitim trgovinama, kao i u raznim samostalnim, specijalizovanim i maloprodajnim objektima trgovačkih lanaca širom Bosne i Hercegovine, a glavno izvozno tržište je Njemačka.

Sana Linea a.d., Kostajnica
Modna konfekcija „Sana Linea“ – Kostajnica, postoji dugi niz godina i u svom postojanju do danas prošla je kroz nekoliko razvojnih faza. Vlastitim investicijama izgrađena je nova i adaptirana je stara proizvodna hala čime su se stvorili uslovi za povećanjem broja zaposlenih. Usvajanjem novih tehnologija, specijalizacijom proizvodnih kapaciteta, te nabavkom modernih strojeva i opreme, stvoreni su uslovi za proizvodnju vrhunske ženske modne odjeće (ženske kolekcije i pantalone), a naročito ženskih bluza, po čemu je ovo preduzeće poznato na inostranom tržištu, a posebno na tržištima Njemačke, Srbije, Crne Gore i Rumunije. Osim toga, poznati su i po kvaliteti materijala koje koriste u proizvodnji, kao i po samoj izradi i razvoju modela u veličinama od 36 do 52.
U preduzeću Sana Linea je danas zaposleno oko 150 radnika, od čega je u proizvodnji 110. Ono što daje specifičnost naspram drugih preduzeća, pogotovo van tekstilne branše, jeste to da je ova firma u potpunosti vođena od strane žena. Ovaj ženski menadžment kroz godine poslovanja se pokazao više nego uspješan, spreman da se prilagodi na sve promjene i situacije u kojima se preduzeće našlo. I možda je upravo ta crta ženstvenosti koja krasi “Sana Lineu” faktor uspjeha koji joj ne da da posustane. Danas Sana Linea svoje kolekcije plasira pod prepoznatljivim sloganom: „Sve rijeke teku od izvora prema ušću samo Sana teče prema vama.“

Kismet doo i Vokal Production doo, Brijesnica mala (Doboj Istok)
Firma Kismet je osnovana 1994. godine sa sjedištem u Brijesnici Maloj, Doboj Istok. Dugi niz godina cijela proizvodnja je bila koncentrisana na lohn poslove, a proizvodili su se različiti artikli od košulja, suknji, haljina, hlača, blezera, kaputa, pa sve do specifičnih narodnih haljina za „Oktober fest“ (Njemačka). Kontinuirani rast i razvoj kroz tehnološki napredak kao i povećanja radne snage, rezultirao je i formiranjem partnerstva između firmi “Kismet” i njemačkim “Vogl-Konfektion GmbH” poznatijom pod nazivom “Vokal Productions”, koja se specijalizovala za proizvodnju skijaške odjeće.
Da bi zadovoljio potrebe i potražnju tekstilne industrije u Bosni i Hercegovini, kao i potrebe klijenata, “Kismet” ide korak dalje i u 2012. godini formira „TTC – centar za tekstilnu tehnologiju“ koji se specijalizuje za prilagođavanje sve većim zahtjevima kupaca upotrebom moderne Gerber CAD / CAM tehnologije.
Godine 2015 uprava firme pravi iskorak i ulazi u projekat proizvodnje visoko kvalitetnih muških odijela, po italijanskoj tehnologiji kad počinju uspješnu saradnju sa poznatim italijanskim brendom „Armani“. Sam projekat je predstavljao veliku investiciju koja je finansirana iz vlastitih sredstava. Kako bi se mogle zadovoljiti proizvodne potrebe kupljena je kompletno nova oprema od mašina i automata do presa, a također primljen je i veći broj radnika. Danas u proizvodnji firme Kismet uposleno je preko 80 radnika, dok je u drugoj njihovoj kompaniji Vokal production uposleno oko 40 radnika.
Uz vrhunski modernu opremu za šivanje i stručnost osoblja, Kismet se svrstava u vrlo fleksibilne kompanije koje proizvode širok spektar linija odjeće za djecu i odrasle, koje uključuju: dječja odijela, pantalone, casual blejzere, košulje, tradicionalnu bavarsku odjeću itd., kako za ino kupce (kao Lohn-posao), tako sve više i za vlastiti brend odijela i košulja rađenih po mjeri pod nazivom „Maestro suits“.

Share This