Predstavnici VTK/STK BiH i bh. kompanija sudjeluju na Poslovnom forumu u Tirani

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković i generalni sekretar Nihad Bajramović, kao i predstavnici bh.kompanija, sudjeluju na Poslovnom forumu koji se održava u okviru Berlinskog procesa u Tirani.

Učesnicima Foruma, koji je okupio donositelje odluka iz regije i predstavnike poslovne zajednice, obratili su se premijer Albanije Edi Rama, ministar finansija i privrede Albanije Ervin Mete, savjetnik za WBS (Evropska komisija) Wojciech Kowalski, zamjenik generalnog direktora za evropsku politiku (Federalno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatske mjere) dr. Heinz Hetmeier i zamjenik generalnog sekretara OECD-a Ulrik Vestergaard Knudsen.

Dopredsjednik dr.sc. Vjekoslav Vuković moderirao je prvu panel diskusiju „Izazovi i potencijali zajedničkog regionalnog tržišta – postepeno približavanje jedinstvenom tržištu kroz ubrzanu integraciju“.

Tokom diskusije je, između ostalog, istaknuto da je ekonomska integracija jedan od ključnih načina za postizanje većeg ekonomskog rasta. Proces integracije u EU igra ključnu ulogu u postizanju održivog rasta i sužavanju jaza u konvergenciji, kao što je to bio slučaj sa najnovijim članicama EU27, ali bi također mogao imati negativan uticaj ako je perspektiva nejasna.

S populacijom od 18 miliona ljudi, Zapadni Balkan je važna regija, tranzitno područje i tržište za EU. S druge strane, EU je najveći trgovinski partner i investitor Svjetske banke. Trend izvoza WB6 u EU27, kako je istaknuto, u posljednjih 10 godina ide u dobrom smjeru, ali je dinamika prespora. Tako je izvoz WB6 u EU27 u ovom periodu povećan za 145%, dok je izvoz EU u WB6 povećan za 81%.