Predstavnici VTK/STK BiH i bh. kompanija na zasjedanju Europskog parlamenta poduzeća u Briselu

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i član Upravnog odbora Eurokomore dr.sc. Vjekoslav Vuković s predstavnicima bh. kompanija AS Holding i Mikroelektronika, sudjeluje na zasjedanju Europskog parlamenta poduzeća koji se danas održava u Briselu. Predstavnici bh. kompanija prvi put sudjeluju na ovom događaju za koji je prijavljeno 639 kompanija iz 31 zemlje.

U sklopu zasjedanja Europskog parlamenta poduzeća održana je konferencija o ženskom poduzetništvu, na kojoj su na okruglom stolu o temi „Vještine“ sudjelovale Sanja Praštalo iz Mikroelektronike i šefica kabineta predsjednika i potpredsjednika VTK/STK BiH Šejla Delić.

Tijekom današnjeg zasjedanja predstavnici kompanija i institucija Europske unije su sudjelovali na sesijama čije su teme potencijali i prilagođavanje jedinstvenog tržišta demografskim promjenama, energetska kriza i jačanje konkurentnosti europskih zemalja.

Na sesijama su predstavnici kompanija imali priliku da s vodećim kreatorima politike razmotre rješenja na razini EU, a tijekom sesije o tržištu rada istaknuto je da bi se, zbog demografskih promjena, aktivna radna snaga u EU mogla smanjiti za 50 milijuna ljudi u sljedećih 30 godina te da je potrebno učiniti dodatne napore za usavršavanje i prekvalificiranje. Trenutno, kako je zaključeno, sustavne prepreke i dalje koče puno funkcioniranje jedinstvenog tržišta i posebno su uočljive u segmentu priznavanja kvalifikacija.

Na sesiji o izazovima energetske krize zaključeno je da se moraju pronaći održiva rješenja za čistu, sigurnu, pouzdanu i pristupačnu energiju, jer postoji stvarna prijetnja od europske deindustrijalizacije, jer tvrtke, posebno u energetski intenzivnim industrijama, mogu izmjestiti proizvodnju izvan Europe, što dovodi do gubitka konkurentnosti i potkopava ciljeve europske strateške autonomije. Istovremeno, postoji prostor za poboljšanje provedbe trgovinskih sporazuma EU, pri čemu je posebice bitno omogućiti malim i srednjim poduzećima da iskoriste prilike koje ovi sporazumi pružaju.

Za sutra je u prostorijama Eurokomore najavljen sastanak privrednika s šefom Jedinice za politiku i regionalnu strategiju Zapadnog Balkana Glavne uprave za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Thomasom Hagleitnerom, koji je odgovoran za koordinaciju strategije proširenja EU. Tema sastanka je diskusija s kompanijama i predstavnicima gospodarskih komora iz zemalja-kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo o mogućnostima i izazovima pristupnog procesa EU, kao i doprinos poslovne zajednice iz navedenih zemalja ovom procesu. Također, bit će održan i sastanak s predstavnicima CEFTA-e, a predsjednik Vuković će prisustvovati i sutrašnjem zasjedanju Generalne skupštine Eurokomore, koja predstavlja više od 20 milijuna kompanija kroz 45 članova i europsku mrežu od 1.700 regionalnih i lokalnih komora.

Share This