Predstavnici VTK i danas u posjeti kompanijama Elnos Group, Elas metalexpert, Nora Plast i Banjalučkoj pivari

Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i danas su nastavili posjetu bosanskohercegovačkim kompanijama u Banja Luci, posjetivši Banjalučku pivaru, kompanije Elas Metalexpert, Elnos Group i Nora Plast, gdje su razgovarali o aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju, kao i planovima za budućnost.

Elnos Group je međunarodni koncern za elektrotehniku. Njegujući tradiciju dužu od 75 godina, Elnos Group primjenjuje svoje znanje i iskustvo u izgradnji trajnih vrijednosti. Brojni projekti izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije svrstali su ih među vodeće kompanije za objekte do 400 kV (unutar elektrana, elektroenergetskih mreža, infrastrukturnih projekata, industrije i instalacija). Direktor korporativnog upravljanja g. Majstorović istakao je kako je njihova strategija usmjerena na dugoročni profitabilni rast kompanije. Profesionalni pristup savremenim zahtjevima i tržištima budućnosti, zajedno sa usvajanjem i primjenom najnovije tehnologije, pozicioniraju ih među kompanije koje idu u korak sa svjetskim trendovima.

Elas Metalexpert je osnovan 1994. godine s fokusom na obradu lima. Danas se kompanija proširuje na 13500 kvadratnih metara i broji 250 zaposlenih. Dizajnerskim i projektnim timovima pružaju kompletnu uslugu, od ideje kupca do 3D modela i prototipa projekta. Stalnim usavršavanjem zaposlenih i ulaganjem u nove tehnologije, nude napredna rješenja za sve prepreke u dizajnu. Brza proizvodnja i kvalitetan proizvod učinili su Elas onim što je danas. Glavni proizvodni portfelj kompanije uključuje kazino proizvode, metalne ormariće, terminale za klađenje. Elas također proizvodi različite proizvode od metala koji se odnose na medicinu, stolice, bilborde i ostalo, u skladu sa potrebama kupca.

Banjalučka pivara bosanska je pivarska kompanija sa sjedištem u Banja Luci osnovana 1873. godine. Poštujući tradiciju i način života onih koji su postavili temelje Banjalučke pivare, već generacijama prave pivo na koje bi svi bili ponosni.
Usprkos otežavajućim okolnostima prouzrokovanim pandemijom u Banjalučkoj pivari, jednoj od najvećih prehrambenih kompanija u RS, BiH ističu da su zabilježili poslovne uspjehe. Veoma su zadovoljni i reakcijama potrošača na novitete koje su uveli u vidu novih proizvoda, kao i na proširenje poslovanja na tržište Srbije. Posebno su ponosni na činjenicu da su usprkos pandemiji povećali broj radnika.

Nora Plast je osnovana 1996. godine kao preduzeće za proizvodnju polietilenskih proizvoda. Djelatnost se odvijala u prostoru od 450 m2 sa osam zaposlenih, a godišnji kapacitet je dostizao 180 tona. Danas Nora Plast zapošljava preko 100 ljudi, posjeduje proizvodni prostor od preko 10 000 m2 koji je i dalje u ekspanziji, a godišnje proizvede preko 7 000 tona folija i vrećica.
Raspolaganje stručnim i obrazovanim kadrom, te savremenom opremom i tehnologijom omogućava da budu fleksibilni i sposobni odgovoriti na zahtjeve tržišta, te isporučiti polietilenske i bio proizvode širokog spektra uz kratke rokove isporuke.
Sistem i proizvodnja je pod konstantnim procesom unapređenja i proširenja, kako bi se što više prilagodili i približili kupcima i njihovim zahtjevima.