Predstavnici VTK BiH posjetili tvrtke ThermoFLUX i Alloy Wheels

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković i sekretar Asocijacije metalske i elektro industrije Adela Vukotić-Terek posjetili su tvrtke ThermoFLUX d.o.o. i Alloy Wheels d.o.o. u Jajcu, firme koje zajedno upošljavaju 530 radnika i ostvaruju promet preko 130 miliona godišnje. Tokom posjete razgovarano je o aktualnim projektima i razvojim planovima, kao i suradnji s VTK BiH.

Tvrtka ThermoFLUX d.o.o. je osnovana osnovana 2007. godine i trenutno je najveći proizvođač kotlova na pelet u Bosni i Hercegovini. Tvrtka upošljava preko 400 radnika a proizvodni pogoni, opremljeni najsuvremenijim strojevima, prostiru se na preko 30.000 m2. U tvrtki, koja posluje pod motom „Što je kvalitetniji proizvod, manji su troškovi održavanja“, kao svoju konkuretsku prednost na tržištu ističu visoke kapacitete proizvodnje i obučen kadar, proizvod koji brine o okolišu sa smanjenom redukcijom prašine, CO2 i CO. Također, ThermoFLUX je jedina bosanskohercegovačka firma koja proizvodi toplotne pumpe, proizvod koji će zasigurno osvojiti domaće ali i izvozno tržište jer se pokazalo da su posvećenost poslu, kvalitet proizvoda i društveno odgovorno poslovanje ove firme strateška prednost koju kupci prepoznaju.
Važno je spomenuti da je neopravdano povećana cijena peleta na domaćem tržištu usljed neregulisanih tržišnih uslova uticala na veliki pad prodaje kotlova na pelet u BiH. Neophodno je napraviti sve izmjene zakonske regulative kako bi ova uzročno posljedična veza imala pozitivan ishod za proizvođače kotlova, ali prije svega i sve građane u smislu poboljšanog kvaliteta zraka.

Preduzeće Alloy Wheels d.o.o. Jajce proizvodi aluminijske felge najviše za njemačko tržište i predstavlja značajno gospodarsko društvo u Jajcu. JAW trenutno je zapošljava preko 200 uposlenika i već dugi niz godina je lider u proizvodnji najkvalitetnijih aluminijskih felgi, ne samo u Bosni i Hercegovini već regionu. Lanac vrijednosti prerade aluminija u BiH kontinuirano jača uz firme poput Jajce Alloy Wheels i dužna pažnja svih institucija treba biti usmjerena na podršku za njihovo neometano poslovanje. Jedan od uspješnih primjera takve podrške je suspendovana carinska stopu na uvoz nelegiraniog aluminija kao vid podrške prerađivačima i njeno kontinuirano produžavanje sve dok u BiH ne bude osigurana domaća ponuda sirovine.