Predstavnici metalske industrije BiH prvi put na sajmu ELMIA u Švedskoj

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) prvi put organizira zajednički nastup bh. kompanija iz metalske industrije na prestižnom sajmu ELMIA Subcontractor, koji je otvoren danas u u Jonkopingu u Švedskoj i traje do 17. novembra 2022. godine. Ovaj zajednički nastup realizira se u okviru EXPO-DIGIT projekta koji finansiraju Evropska unija i njemačka vlada kroz projekat EU4BusinessRecovery, koji zajednički provode GIZ, UNDP i ILO.

Ove godine, četiri bh. kompanije predstavljaju svoje proizvode na zajedničkom nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine: Emerus Široki Brijeg, Niho Motors Konjic, Medena Commerce Tešanj and TMD AGS Gradačac.

VTK/STK BiH je poduzela aktivnosti za povezivanje potencijalnih partnera i kupaca s bh. izlagačima, a pripremljen je i e-katalog bh. izlagača.

Metalska industrija u BiH ima veliki potencijal i primjetan je rast obima vanjskotrgovinske razmjene u ovoj godini, ali i rast metalske industrije i to za oko 3,7 milijardi KM u odnosu na prošlu godinu. Za prvih devet mjeseci 2022. godine metalska industrija, s obimom od 13,8 milijardi KM čini oko 39% ukupne vanjskotrgovinske razmjene, a koja iznosi oko 35,4 milijarde KM. Najznačajnija izvozna tržišta su: Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija i Hrvatska.

ELMIA Subcontractor je vodeći sajam za metalsku i elektro industriju za sjevernu Europu i najveći u Švedskoj, na kojem učestvuje više od 1200 izlagača.

Share This