Predstavnici Komore u posjeti kompanijama iz sektora prehrambene industrije

Predstavnici Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u okviru posjete i obilaska bosanskohercegovačkih kompanija iz sektora prehrambene industrije, u Sarajevu su posjetili kompanije Spanish Market d.o.o., Milkos d.o.o. i Bio Life d.o.o. Tom prilikom je razgovarano o trenutnim projektima, planovima za naredni period, kao i o izazovima s kojima se suočavaju u poslovanju kako na domaćem tako i na inostranim tržištima.

Spanish Market d.o.o. je mješovita bosanskohercegovačko-španska kompanija, osnovana 1997. godine sa sjedištem u Sarajevu. Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja, uvoz i distribucija roba široke potrošnje, prvenstveno prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića. U 2008. godini investiraju ogroman kapital u pokretanje proizvodnje pekarskih proizvoda sa dugim rokom trajanja i tako su postali prva kompanija na prostoru Bosne i Hercegovine kao i regije, koja je lansirala upakovani kroasan sa dugim rokom trajanja. Sredinom 2015. godine počelo se i sa proizvodnjom slanih grickalica koje su jedinstvene u regiji. Kompanija proizvodi vise od 30 različtih proizvoda sa planom razvoja i mnogo novih. Posjeduje ISO standarde i certifikate, te radi po procedurama HACCP sistema upravljanja kvalitetom. Takođe, kompanija ima preko 160 uposlenih.

Sarajevska mljekara Milkos osnovana je 1953. godine i najstariji je proizvođač mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH. Od 2004. god. kompanija posluje u okviru Teloptik grupacije. Danas Milkos važi za jednu od najmodernijih mljekara u regionu i šire, radi po evropskim i svjetskim standardima i normama kvaliteta, te zapošljava mlad i stručan kadar. U cilju povećanja nivoa kvaliteta, uspostavljena je dugoročna strategija razvoja stabilnih izvora svježeg mlijeka, iz čega je nastala Farma „Spreča“ kao dio koncepta sirovinske baze svježeg kvalitetnog mlijeka. Kao što Milkos vrijedi za najmoderniju mljekaru, tako Farma Spreča slovi za jednu od najmodernijih farmi u regionu i šire. Na Farmi Spreča ove godine, otvoreno je bioplinsko postrojenje za proizvodnje bioplina, odnosno proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Kompanija Bio Life d.o.o. takođe posluje u okviru grupacije i registrovana je za proizvodnju bezalkoholnih pića i sokova. Osim ovih proizvoda na domaćem tržištu plasiraju majonez i kečap pod brendom „Royal“, a u pregovorima su i oko izvoza na susjedna tržišta.