Predstavnici Komore na sastanku IRU Akademije

Na ATI sastanku IRU Akademije, koji je u online formatu putem Zoom aplikacije okupio Associate Training Institute, sudjelovali su i direktorica Instituta za edukaciju VTK/STK BiH dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal i saradnik za edukaciju Mirza Konjo.

U uvodnom obraćanju direktor za certifikaciju i standarde u IRU Patrick Philipp upoznao je prisutne s izazovima s kojima se suočava industrija cestovnog prijevoza. U izvještaju IRU-a o uticaju COVID-19 na industriju navodi se da je ukupni negativni finansijski uticaj na kompanije koje se bave cestovnim prijevozom u 2020. bio veći od enormnog 1 biliona američkih dolara. Također, IRU je, na temelju podataka iz SAD-a, Meksika, Argentine, Europe, Euroazije, Turske, Irana i Kine, identificirala 2,6 miliona nepopunjenih radnih mjesta za vozače kamiona u 2021. godini. U nastavku uvodnog obraćanja prisutni su upoznati s novim akreditacijama i članovima ATI mreže, te je prezentiran ATI koji je ostvario najbolje poslovne rezultate u proteklom periodu.

Na sastanku su prezentirani i programi IRU Akademije, kao i procentualno učešće polaznika po programima (prema broju izdatih certifikata). S tim u vezi, program s najvećim brojem polaznika (kojima je dodijeljen certifikat IRU Akademije) jeste CPC Driver, program stručnog osposobljavanja vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu. Učesnicima online sesije prezentirana je i posljednja verzija RoadMasters platforme, s posebnim naglaskom na nove mogućnosti koje nudi.