Predstavnici Komore na otvaranju manifestacije Hercegovački plodovi Mediterana

 

 

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr. sc. Vjekoslav Vuković i zamjenik generalnog sekretara Mirko Bošković prisustvovali su svečanoj ceremoniji otvaranja manifestacije “Hercegovački plodovi Mediterana” koja se odražava u Stocu, a koju organizuju Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Grad Stolac uz podršku partnera među kojima je i Komora.

Dvodnevni događaj  tradicionalno je okupio proizvođače sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline. Pored navedenog, na štandovima se mogu pronaći i brojne prerađevine u vidu raznih džemova, marmelada, salata, ajvara, vina, rakije, pčelinjih proizvoda, ljekovitog bilja i slično. Ove godine, prisutno je oko 100 izlagača koji su većinom iz Bosne i Hercegovine, ali i iz susjedne Republike Hrvatske i Crne Gore.

Hercegovački plodovi Mediterana organizuju se s ciljem promocije, ali i pokretanja i povećanja organizacione proizvodnje navedenih kultura. Kako su istakli organizatori, sajam je prilika za posjetioce da okuse raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, ali i drugih mediteranskih artikala s područja Hercegovine, kao i da se upoznaju sa plodovima mukotrpnog cjelogodišnje rada proizvođača.

Share This