Predstavnici Britansko-bosanskohercegovačke privredne komore posjetili VTK/STK BiH

 

 

Jučer je u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine predsjednik Egrlić ugostio predstavnike Britansko-bosanskohercegovačke privredne komore (BBHCC) na čelu s Amelom Karajbić i Lilijan Sulejmanović.

S ciljem poboljšanja saradnje BiH i Velike Britanije, članice bh. dijaspore u Londonu, uspješne privrednice s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnom poslovanju, osnovale su Britansko-bosanskohercegovačku privrednu komoru. Komora je osnovana uz podršku Ambasade Velike Britanije u Sarajevu i Ambasade BiH u Londonu, te kompanija i investitora koji uspješno posluju na relaciji BiH – Velika Britanija.

Predsjednik Egrlić je tokom sastanka iskazao veliku podršku novoosnovanoj Komori, te istakao kako su privrednici iz BiH osnivanjem BBHCC dobili izvanrednu priliku za lakši ulazak na britansko tržište i promociju svojih proizvoda. Kazao je kako je unatoč dobrim bilateralnim odnosima trgovački obim između Velike Britanije i BiH skroman, te da treba raditi na njegovom unapređenju, posebno na polju trgovine i investicija.

Gđa Amela Karajbić se zahvalila na prijemu, te kazala kako će BBHCC raditi na podizanju vidljivosti BiH, posebno na mogućnostima za investiranje i trgovinu Velike Britanije s BiH, spajajući industrijske sektore i firme, te organizujući razne vrste događaja.

Iako je BBHCC osnovana u Velikoj Britaniji, u narednom periodu je planirano otvaranje predstavništva i u BiH, te organizovanje skupova privrednika u Londonu i Sarajevu.

Share This