Predstavljena analiza tržišta peradarskih proizvoda BiH u Hrvatskoj

 

 

Danas je u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana prezentacija USAID/Sweden FARMA II projekta koja obuhvata istraživanje tržišta peradarskih proizvoda u Hrvatskoj. Analiza je izrađena s ciljem podrške proizvođačima iz Bosne i Hercegovine i informisanja o promjenama stanja u odnosu na 2012. godinu, posljednju punu godinu kada su bh. kompanije izvozile na tržište Hrvatske (prije njenog pristupanja Evropskoj uniji).

“USAID i Ambasada Švedske će kroz naš zajednički FARMA II projekat nastaviti da podržavaju sektor peradarstva u otvaranju novih tržišta, što će rezultirati prilikama za stotine proizvođača peradi širom zemlje”, izjavio je Andrew Boegel, direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

“USAID/Sweden FARMA II projekat je pripremio analizu podataka, pokazujući promjenu stanja u kategorijama koje su najrelevantnije za bh. izvoznike. Na primjer, između 2012. i 2017. godine, uvoz u kategoriji svježeg pilećeg rasjeka je porastao za 289%, dok je uvoz zamrznutog pilećeg rasjeka smanjen za 41%”, dodao je Boegel.

„Bosna i Hercegovina je 2012. godine bila jedan od glavnih dobavljača peradarskih proizvoda na hrvatsko peradarsko tržište, a vrijednost izvoza je iznosila 14 miliona KM godišnje uz snažan tržišni udio – 85% ukupnog uvoza u kategoriji svježeg pilećeg mesa. Međutim, kada se Hrvatska pridružila EU taj izvoz je zaustavljen, a tržište je preplavljeno proizvodima iz drugih evropskih zemalja”, zaključio je Boegel.

Ovaj izvještaj pruža daje detaljan pregled stanja na tržištu, uz prikaz ključnih distributera, postojećih dobavljača, pakovanja i informacija o cijeni. Također, ukazuje na nivo interesa različitih distributera da rade sa dobavljačima iz Bosne i Hercegovine i predlaže neke od načina za uspješan ulazak/povratak ovo tržište.

Peradarstvo u BiH, prema podacima OECD-a, ima potencijal i veliku šansu da u okviru cjelokupne poljoprivredne proizvodnje postane najveći sektor za proizvodnju mesa do 2020. godine uz godišnji porast od 2.3%. Pokrivenost uvoza izvozom za sektor peradarstva 2017/2016 bio je rekordan i iznosio 165 %. Međutim, još uvijek nije dostignut nivo izvoza iz 2012. Godine prije ulaska Hrvatske u EU.

Kompanijama iz sektora peradarstva svakako treba čestitati na odličnoj strukturi razmjene jer prerađevine od mesa peradi u ukupnom izvozu učestvuju sa 72 % vrijednosti. Značajno bi bilo otvaranje tržišta EU iz ugla diversifikacije tržišta jer se trenutno 98 % bh. izvoza odnosi na CEFTA zemlje. Svako tržište ima svoju težinu i značaj, a tržište EU je sigurno jedno od tržišta prema kom se svi želimo usmjeriti. Izlazak na EU zdravo tržište koje ima ekonomsku snagu svakako će doprinjeti razvoju kompanija iz sektora peradarstva u BiH.

Na okruglom stolu je ponovo naglašena neophodnost bržeg i efikasnijeg reagovanja nadležnih institucija u koordinaciji sa svim akterima za obezbjeđivanje plasmana novih proizvoda na nova tržišta.

Share This