Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković posjetio je danas kompaniju Kristal d.o.o., Vitez i tom prilikom se upoznao sa aktuelnim stanjem u kompaniji ali i planovima za budućnost.

Kompanija Kristal pod ovim imenom posluje već 25 godina. Počevši s malom staklarskom radionicom, zatim veleprodajom stakla i pratećih materijala u toj djelatnosti i prvim počecima izrade termo-izolacijskog stakla,  došlo se do toga da je Kristal danas jedno od vodećih preduzeća u staklarskoj djelatnosti Bosne i Hercegovine i zemljama regiona, a što dokazuje i značajan rast izvoza.

Kompanija je smještena na oko 12 000 m2  površine i trenutno  zapošljava oko 300 radnika od kojih je veliki broj mladih. U vlasništvu ima još dvije sestrinske firme, Kristal Transport i Kristal Glass u Evropskoj uniji. Godišnje, u proizvodnji obradi i u prodaji distribuira oko 800 000 m2 stakla.

Kako bi se obezbjedio visok kvalitet,  precizna obrada i pouzdana usluga proizvoda,  vrše  se redovna istraživanja tržišta i investiranje u kvalitetnu i sofisticiranu opremu, te kontinuiranu edukaciju kadrova. Kompanija posjeduje vlastiti ispitni i testni centar. Među brojnim proizvodima i uslugama koje kompanija Kristal pruža nalaze se i stakla za jahte, kao i izrada digitalnog printa na staklu.

Predsjednik Vuković je tokom sastanka sa menadžmentom kompanije predstavio planirane aktivnosti Komore koje će biti fokusirane na unapređenje izvoza i otvaranje novih tržišta, kao i kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i uslova poslovanja, a samim tim i jačanje konkurentnosti bosanskohercegovačkih kompanija.