Predsjednik Vuković na sastanku Inicijative 3 mora i AmCham

U okviru Atlanskog Vijeća, a kao nastavak aktivnosti sa poslednjeg Samita 3SI u Ljubljani, u Vašingtonu je održan sastanak Inicijative 3 mora kom je prisustvovao i predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković. S ciljem jačanja transatlanske zajednice, tokom sastanka su kao ključni potencijali inicijative predstavljeni ekonomski potencijali 12 zemalja članica i to posebno oni iz oblasti transporta, energetike i digitalizacije. Obzirom da je navedeni projekat podržan od strane američke administracije, počev od predsjednika Obame, a sada i predsjednika Trampa, zemlje koje nisu članice inicijative, Albanija, Kosovo, Srbija i Crna Gora, podržale su projekat istovremeno izražavajući zabrinutost jer nema planova da se isti proširi na prostor Zapadnog Balkana. Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnom zaustavljanju kineskih investitora kojom prilikom su predstavnici Republike Sjeverne Makedonije izrazili negodovanje obzirom da kineski investitori u odnosu na zapadne nude ekstremno niže kamatne stope.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je pismo kojim obavještava da američka administracija  poziva na kreiranje lista za sankcije onih koji daju poslovnu podršku sjevernom i turskom toku. Vanjskotrgovinska komora koristi priliku informisati poslovnu zajednicu o gore navedenom kako bi isto mogle uzeti u razmatranje prilikom donošenja poslovnih odluka.

I drugog dana posjete, predsjednik Vuković je boravio u Kongresu  gdje je sa delegacijom iz BiH razgovarao sa kongresmenom Jeffom Fortenberrijem na temu opšteg stanja i prosperiteta BiH. Nalašeno je da ekonomski i privredni prosperitet dovodi do finansijske stabilnosti u BiH a samim tim i stabilnosti regije. Ukratko se razgovaralo i o najvećem izvoznom potencijalu BiH.
Takođe je održan radni sastanak s predstavnikom  Američke trgovačke komore (AmCham) na kojem je jasno izražena želja za izvozom roba iz BiH na potentna tržišta SAD-a i Sjeverne Afrike, posebno Libije. Ostvareni su kontakti, te su prezentovane prisutne kompanije koje su dobile priliku da upute svoje poslovne i preduzetničke profile kako bi se saradnja na traženju novih tržišta nastavila u najboljem interesu bh. privrede. Kompanija Stanić već se može pohvaliti uspješnom posjetom obzirom da je još juče najavljena mogućnost otvaranja fabrike sokova u SAD-u.
Predsjednik takođe prisustvuje i Molitvenom doručku koji ove godine okuplja 3 000 predstavnika iz 160 zemalja širom svijeta.