Predsjednik Vuković dobitnik priznanja „Orden Evropskog pokreta u BiH“

 

 

Dr.sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dobitnik je priznanja „Orden Evropskog pokreta u BiH“, a koje Evropski pokret u Bosni i Hercegovini dodjeljuje partnerima i zaslužnim pojedincima koji su dali vidljiv doprinos procesu EU integracija BiH, lokalnoj zajednici i drugim oblastima društvenog djelovanja.

Predsjedniku Vukoviću je priznanje dodjeljeno  za posebne zasluge u oblasti unaprjeđenja rada privrednih komora i razvoja poslovnog okruženja u BIH i internacionalne promocije Bosne i Hercegovine, na polju promovisanja domaćih kompanija i nastupa na stranim tržištima. Predsjednik Vuković i Vanjskotrgovinska komora BiH su duže vrijeme značajan partner procesa Evropskih integracija Bosne i Hercegovine, pri čemu su sa Evropskim pokretom u više navrata nastupali u zajedničkim projektima. U vrijeme globalne pandemije COVID-19, posebno je važna podrška Komore realnom sektoru, kako bi se gubitci sveli na najmanju moguću mjeru tokom drugog i trećeg talasa COVID-19. Vanjskotrgovinska komora BiH i predsjednik Vuković u tom pravcu kontinuirano djeluju što je i prepoznato od Evropskog pokreta. Važno je napomenuti i da je predsjednik Vukoć prije deset godina kao član tadašnje radne grupe, aktivno učestvovao u aktivnostima vezanim za uvođenje bezviznog režima.

Evropski pokret u BiH i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine , uz podršku protokola Vijeća ministara, organizovao je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obilježavanje desete godišnjice uvođenja bezviznog režima EU za građane Bosne i Hercegovine. Događaju su prisustvovali Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, Josip Grubeša, ministar pravde BiH, Johan Sattler, šef Delegacije EU u BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH i Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH. Putem video linka svoje poruke posali su i Oliver Varhelji, komesar EU za proširenje i Tanja Fajon, lanica EU Parlamenta.

Vrlo je važno prisjetiti se i obilježiti „ 15.Decembar“ – Dan ukidanja viznog režima, kao jedan od datuma, koji  bi trebalo biti datum koji je svim stanovnicima Bosne i Hercegovine,a posebno realnom i privrednom sektoru, itekako olakšao život i poslovanje, jer je bezvizni režim direktno pospješio kvalitet života svih naroda.

Priznanja su uručena odabranim laueratima i to zaslužnim društvenim institucijama, lokalnim zajednicama, kolektivima i pojedincima, koji su podržali i uzeli učešće 2008-2010.godine, u projektu Evropskog pokreta – „Mapa puta za ukidanje viznog režima“ , a koji je u trajanju od gotovo tri godine realizovan na području više od 35 lokalnih zajednica širom BiH, kao i onim subjektima koji su omogućili i podržali putovanje u zemlje EU 2010.godine, odnosno učinili mnogo na promociji i uvođenju pozitivnih praksi i EU standarda u BiH, jačanju ekonomskog okruženja, razvoju turizma i posebno bitno u ovom teškom trenutku za cijelo čovječanstvo, te dali doprinos u borbi protiv suzbijanja pandemije COVID -19 u BiH. Radi ranije preuzetih obaveza, dvojici lauerata „Orden naroda, građanki i građana BiH“ će biti naknadno uručeni, i to Alenu Šeraniću, ministru zdravlja Republike Srpske i budućem gradonačelniku Grada Dervente Miloradu Simiću, ( 22.ili 23. 12.2020.godine) u Banja Luci.

Share This