Predsjednik VTK/STK BiH učestvovao na konferenciji o Inicijativi ‘Pojas i put’

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković sa saradnicima učestvovao je na Konferenciji “Dostignuća desete godišnjice Inicijative ‘Pojas i put’ i mogućnosti za Balkan: perspektiva iz Bosne i Hercegovine”, koja je održana danas u Sarajevu u organizaciji Centra za promociju i razvoj Inicijative.

Predsjednik Marinković je na konferenciji predstavio privredne potencijale i tom prilikom kazao da BiH raspolaže značajnim prirodnim resursima i potencijalima za razvoj, a to se prije svega ogleda kroz najznačajnije sektore bh. privrede, kao što su metaloprerađivački i elektro sektor, drvoprerađivački sektor, građevinski i energetski sektor, a u posljednje vrijeme ubrzano se razvija IT sektor i sektor turizma.

“Za privredu BiH poseban značaj imaju repromaterijali koji se uvoze iz Kine za potrebe prerađivačke industrije. Budući da je Kina veliko tržište, a da BiH ne raspolaže širokom paletom proizvoda niti količinama za takvo tržište, unapređenje izvoza iz BiH je moguće u tržišnim nišama. Prilika za unapređenje turizma i povećanje broja turista iz NR Kine je bezvizni režim koji je uspostavljen 2018. godine, kao i činjenica da je otvorena direktna avio linija iz Beograda ka NR Kini. U tom kontekstu potrebna je regionalna saradnja i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda šest zemalja zapadnog Balkana koje pokriva Komorski investicioni forum”- kazao je Marinković.

Podržavajući ciljeve saradnje u okviru inicijative Pojas i put, koja obuhvata preko stotinu zemalja, a u namjeri da značajnije uveže privredu BiH sa NR Kinom ali i sa zemljama koje se nalaze na Putu svile, predsjednik Marinković je istakao da je Komora realizovala brojne aktivnosti, kao što je organizacija nastupa bh. privrednika na Međunarodnom sajmu u Ningbo, organizacija poslovnih misija privrednika i prisustvo na sajmovima i drugim privrednim događajima u zemljama koje pokriva inicijativa.

Istakao je je da postoji niz mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje BiH sa NR Kinom, ali i svim zemljam koje pokriva inicijativa Pojas i put, kako u oblasti energetike, izgradnje važnih infrastrukturnih objekata, implementacije principa zelene ekonomije, tako i za prenos know-How i direktne strane investicije.
„Primarno je razvijanje bilateralne saradnje s Kinom kako bi i robe iz BiH bile što prisutnije na tržištu te zemlje, ali da isto tako treba u okviru ovih procesa gledati i mogućnost kako da se razvijaju odnosi i na regionalnom planu“- kazao je Marinković

Predsjednik Marinković je u okviru Konferencije održao i sastanak s g. Yu Hongjunom, zamjenikom predsjednika Kineske narodne asocijacije za mir i razoružanje (CPAPD) i Nj.E. Ji Pingom, ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini. U fokusu sastanka bile su teme vezane za unapređenje ekonomskih i trgovinskih veza dvije zemlje.