Predsjednik VTK/STK BiH na konferenciji posvećenoj ulaganjima u obnovljive izvore energije na ZB

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković učestvuje na regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu” koja se održava danas u Beogradu u organizaciji Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu.

Događaj je na jednom mjestu okupio predstavnike vlasti i privrede, s ciljem pronalaska najboljih mogućih rješenja za energetsku krizu za koju niko ne može prognozirati do kad će trajati. Takođe, potrebno je dati odgovore i na budući razvoj energetskog sektora u regionu i obezbjeđenja njegove stabilnosti sa posebnim akcentom na obnovljive izvore, voda, vjetar, sunce. Aktuelni investitori iz Norveške, koji već posluju u regionu, izrazili su želju da prošire svoje poslovanje, te su iskoristili priliku ukazati i na konkretne korake, ali i preduslove koje je neophodno ispuniti kako bi se investicije širile i ubrzale. Iz tog razloga, kako je istaknuto, jako je važan današnji direktan dijalog privrede i donosioca odluka na najvišem nivou.

Predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je istakao da je BiH zemlja velikih potencijala i trenutno najtraženija kada je u pitanju potražnja za električnom energijom. Kako je kazao, BiH ima mogućnost da izvozi dio električne energije, te da posjeduje velike potencijale u solarnoj i vjetro, a posebno u hidro energiji, te najavio izgradnju nove hidroelektrane na Drini. Takođe, istaknuto je da iako BiH ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, da bi isti bili iskorišteni, potrebne su i investicije i značajna finansijska sredstva.

Događaju u Beogradu prisustvuju Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore, Dimitar Kovačevski, premijer Republike Makedonije i Edi Rama, premijer Albanije. Na događaju je i veliki broj kompanija a u prvom panelu su se predstavile kompanije Rystad Energy, Statkraft, Ocean Sun, Emergy, Greenstat, NTE Energi i Tinfos.

Share This