Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković posjetio je danas u Mostaru premijera Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenka Hercega s kojim je razgovarao o brojnim temama od interesa za bosanskohercegovačko gospodarstvo. Između ostalog, predsjednik Vuković upoznao je premijera s aktivnostima i inicijativama koje je Komora realizirala od početka pandemije koronavirusa posebno ističući da je Komora, iako u otežanim uvjetima poslovanja i u ograničenim kapacitetima, dokazala da je istinski servis i potpora gospodarstvenicima ali i tijelima vlasti.

Prema riječima g. Hercega,  Vlada je poduzela sve aktivnosti na realiziranju financijske potpore gospodarstvu pogođenom pandemijom kako bi se zajednički pomogao oporavak različnih gospodarskih sektora i očuvanje radnih mjesta. Govoreći o podršci gospodarstvu, predsjednik Herceg je kazao, između ostalog, da je putem tri odluke Vlade osigurana potpora za gotovo 2000 gospodarskih subjekata koji su se prijavili na Javni poziv unutar resora gospodarstva, trgovine i turizma, zdravstva, prosvjete i prometa. Također, Vlada je u ovoj godini, dvostruko povećala poticaje i potpore, a potpisan je i Protokol o suradnji s Razvojnom bankom FBiH, kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000,00 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćati Vlada.

Predsjednik Vuković je pozdravio dosadašnje napore Vlade na provedbi tzv. Korona zakona, kao i  pruženu potporu pogođenim gospodarskim granama. Istaknuo je, također, kako moraju biti učinjeni dodatni napori na svim razinama koji će dovesti do bržeg ekonomskog oporavka.

Sudionici sastanka složili su se kako je potrebno nastaviti i osnažiti međusobnu suradnju s ciljem zajedničkog djelovanja usmjerenog na potporu gospodarstvu.