Predsjednik Marinković prisustvovao konferenciji zanatstva i preduzetništva

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković prisustvovao je prvoj Međunarodnoj konferenciji zanatstva i preduzetništva koja je, u organizaciji Zanatsko- preduzetničke komore Banja Luka, održana u Laktašima.

Kako je istaknuto, u Republici Srpskoj posluje oko 25.000 zanatsko-preduzetničkih firmi koje, prema nekim podacima, zapošljavaju 50.000 radnika. Konferencija je bila prilika da zanatlije upoznaju prisutne predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti sa brojnim problemima sa kojim je ovaj sektor suočen, kao i da od njih zatraže što skorije raekcije kako bi opstao.

Predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore Banja Luka Žana Arsić, istakla je kako se nada da će se zajedničkim radom svih uspjeti stvoriti povoljnija klima za bolji rad zanatlija i preduzetnika. Kao jedan od načina podrške malim preduzetničkim radnjama od strane Narodne Skupštine najavljeno je povećanje osnovica za PDV sa 50.000 na 100.000 ili više, dok je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović obećao određene podsticaje za unapređenje tehnologije, kao i uvođenje digitalizacije.