Predsjednik Marinković na otvaranju SEF-a istakao važnost saradnje privrednika i institucija vlasti

Sarajevski energetski forum, čiji je partner i Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, održava se od 21. do 23. juna. Eksperti, predstavnici bh. poslovne zajednice i institucija vlasti će raspravljati o važnosti prelaska na obnovljive izvore energije i načinima kako da se to ostvari.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković je u svom uvodnom obraćanju istakao važnost saradnje vlasti, donosioca odluka, struke i prepoznavanja onoga šta Bosni i Hercegovini i njenom tržištu treba i šta će mu biti bitno u budućnosti.

“Samo sinergijom svih možemo napraviti uspješno poslovno okruženje, što je preduslov za održiv razvoj. Izazove energetske tranzicije nameće Evropska unija, koja je naš glavni trgovinski partner i nužno je da bh. privreda odgovori ovim zahtjevima za unapređenje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini iz oblasti zelene energije i cirkularne ekonomije,” kazao je Marinković.

Komora je aktivno uključena i u ove procese prepoznajući potencijal “zelenih“ lanaca vrijednosti i energije iz obnovljivih izvora u smislu stvaranja novih vrijednosti, izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutrašnjih resursa i novih radnih mjesta.

Na forumu će se diskutirati o razvoju nacionalnih i regionalne berze trgovanja energijom, kao i o tranziciji na zeleni hidrogen, korištenju biomase – šta mora uraditi država, a koje pripreme mora učiniti privreda. Biće održano predavanje o ulozi prosumera građanske energije i energetskih zajednica u bržoj energetskoj tranziciji, kao i prezentacija o sistemima mjerenja i učinkovitosti rada i očekivanih prihoda solarnih elektrana i kako gubitke učiniti minimalnim. Tokom trodnevne konferencije, učesnici će učestvovati na deset panela, sa više od 70 panelista iz Bosne i Hercegovine i regije.