Predsjednik Marinković na Jahorinskom poslovnom forumu predstavio Vinsku cestu Hercegovine

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH podržala je organizaciju XII međunarodne konferencije – Jahorinski poslovni forum 2023, čija je tema Turizam u funkciji razvoja domaćeg poljoprivredno –prehrambenog sektora.
Predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković je na konferenciji predstavio projekat Vinska cesta Hercegovine kojeg Komora realizira u saradnji s USAID-om. Projekat promovira Hercegovinu kao jedinstvenu destinaciju vinskog turizma i gastro ponude te bogate kulturne baštine.
„Cilj nam je promovisati i podsticati razvoj vinske ceste kao turističke destinacije, povećati interes za posjetu ovom regionu i njegovati održivu turističku privredu za članove zajednice. Sve ovo će omogućiti održivo i profitabilno poslovanje za članove, pomoći razvoju vinske privrede, a tako i razvoju tržišta,“ rekao je Marinković. Naglasio je i da je primanje Vinske ceste Hercegovine u “Iter Vitis”-kulturnu rutu Vijeća Evrope, važan korak za turističku privredu Bosne i Hercegovine, a posebno za područje Hercegovine i šest lokalnih zajednica koje su uključene u projekat. Marinković je rekao da VTK/STK BiH Vinsku cestu Hercegovine već promovirala u Jordanu, Istanbulu te na sajmovima WTM London i ITB Berlin.
Organizator konferencije je Ekonomski fakultet Pale Unverziteta u Istočnom Sarajevu.