Predsjednik i dopredsjednik VTK/STK BiH na konferenciji o miru u stabilnosti između Evrope i Mediterana

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković i dopredsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković učestvovali su na konferenciji pod nazivom “Jadran kao geoekonomska zajednica za mir i stabilnost između Evrope i Mediterana”, koja je održana u Bariju. Konferencija je rezultat potpisanog Sporazuma o saradnji između VTK/STK BiH i Unioncamere iz februara ove godine, te institucionalne posjete Italijanske komore Sarajevu u julu mjesecu.

Organizaciju događaja inicirali su i podržali fondacija Pax Humana i Univerzitet Luiss Guido Carli, koji su u saradnji s Unioncamere i VTK/STK BiH okupili predstavnike privrednih komora Zapadnog Balkana, članica KIF ZB6-a, privredne komore Srbije i Crne Gore, Hrvatske gospodarske komore, Gospodarske zbornice Slovenije i Privredne komore Jadransko-jonske inicijative. Domaćin događaja bio je sajam Fiera del Levante koji je ove godine 85. put organiziran u Bariju.

Prvi dan događaja bio je posvećen sastancima radnih grupa, od kojih su prvu grupu činili predstavnici institucionalnih organizacija i civilnog društva zemalja Zapadnog Balkana i Mediterana, dok su u radu druge grupe teme razgovora bile digitalna transformacija, inovacije, trgovinska razmjena, zelena agenda, žensko preduzetništvo, podrška i pomoć mladima, kao i uloga privrednih komora u aktulenim procesima. Cilj razgovora bio je definisati mogućnosti saradnje komorskog sistema u skladu sa aktivnostima postojećih mreža i asocijacija koje se već bave regionalnom saradnjom, te definisati u kojim je to oblastima moguće zajednički djelovati i sarađivati u kreiranju održivog ekonomskog razvoja.

Drugog dana realizovana je i istoimena konferencija na kojoj su sumirani rezultati prethodno održanih sastanaka radnih grupa, te su date određene smjernice za dalje jačanje međusobnih veza i integracije regiona u Evropsku uniju. Zajednički stav svih učesnika je da jedino saradnja postojećih organizacija koje djeluju u region može doprinijeti cirkulaciji poslovnih prilika i poslovnih informacija dostupnih u svim uključenim zemljama, podsticanju trgovinske razmjene, ali i učešća poslovnih delegacija na relevantnim sajmovima i međunarodnim događajima, kao i razmjenu stručnosti znanja i mogućnosti obuke obzirom da je obrazovanje ključni faktor za promociju razvoja.

Svi učesnici događaja ocijenili su pozitivno inicijativu kojom se unosi nova energija u podsticanje jačanja regionalne saradnje, te su mišljenja da je ovaj događaj tek prvi korak u definisanju i implementaciji budućih zajedničkih projekata, posebno ako se uzmu u obzir svi aktuelni, ali i budući izazovi s kojima su suočeni i privrednici i građani. Za ekonomiju Zapadnog Balkana posebno je značajna čvrsta posvećenost Vlade Italije za njihovu integraciju u Evropsku uniju i zalaganje za ubrzanje navedenog procesa na čemu se predsjednik VTK/STK BiH Marinković posebno zahvalio u svom zaključnom obraćanju.