Predsjednik Egrlić primio u posjetu ambasadora Japana u BiH

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić održao je sastanak sa NJ.E. Ito Makoto, ambasadorom Japana u BiH, na kojem je razgovarano o aktuelnoj saradnji između dvije zemlje, te mogućnostima njenog unapređenja.

Tokom sastanka, predsjednik je predstavio Vanjskotrgovinsku komoru BiH, asocijaciju privrednika BiH, te ambasadora upoznao sa aktivnostima Komore usmjerenim ka promociji potencijala kojima Bosna i Hercegovina raspolaže. Koristeći priliku, predsjednik Egrlić je posebno istaknuo programe i inicijative, realizirane kroz japanske organizacije Jica-Japanska agencija za međunarodnu saradnji i JETRO-Japanska eksterna organizacija za trgovinu, a u okviru kojih je pružena mogućnost sticanja znanja (Mentoring programi), ali i promocije bosanskohercegovačke privrede u Japanu.

Ambasador Ito je istakao podršku i namjeru razvoja bilateralnih ekonomskih odnosa naše dvije zemlje u okviru svog mandata u BiH, a posebno u domenu unapređenja vanjskotrgovinske razmjene i većeg priliva japanskih investicija u Bosnu i Hercegovinu. Istaknuto je da je potrebno zajednički raditi na poboljšanju imidža Bosne i Hercegovine među japanskim investitorima . Posebno ističe da veliki potencijal za saradnju postoji sa japanskim kompanijama koje svoja predstavništva imaju u zemljama Evropske Unije.

Aktualni pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa Japanom ne odražavaju izuzetne prijateljske odnose naše dvije zemlje i potencijal za saradnju, budući da je izvoz u 2020. godini iznosio oko 141 hiljadu KM, dok je istovremeno uvoz iznosio više od 3 miliona KM.

[wds id=”37”]

Share This