Predsjednik Egrlić na sastanku sa američkim kongresmenima

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne  i Hercegovine Ahmet Egrlić sudjelovao je danas u Sarajevu na sastanku sa američkim kongresmenima, republikancima Robertom Aderholt iz Alabame i Johnom Moolenaar iz Michigana. Tom prilikom ih je upoznao sa ulogom i aktivnostima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovinee, ali i aktuelnom saradnjom bosanskohercegovačkih i američkih kompanija.
Posebno se zahvalio na kontinuiranoj podršci i pomoći Vlade SAD-a kroz program USAID-a za razvoj i unapređenje radne snage i osposobljavanje kompanija iz skoro svih sektora privrede u njihovoj internacionalizaciji.

Tokom sastanka predsjednik Egrlić je iskoristio priliku ukazati na važnost nastavka programa Generalnog sistema povlastica (GSP) za zemlje u razvoju u koji je bila uključena i BiH, budući da bi njegov nastavak omogućio daljnji razvoj naše bilateralne trgovine.
Podsjećanja radi, Generalized System of Preferences (GSP) – je unilateralni sistem preferencijala koje SAD dodjeljuju velikom broju zemalja u razvoju, među kojima je i Bosna i Hercegovina, s ciljem podrške rastu ekonomije, investicija i kreiranja novih radnih mjesta u datoj zemlji.

Današnjem sastanku prisustvovao je i Amir Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke koji je predstavio ideju da Sarajevo postane regionalni edukacijski centar za studente iz cijelog svijeta. Ovaj projekat bi promovisao Bosnu i Hercegovinu u ekonomiju zasnovanu na znanju, što će pomoći i da se univerzitetski eksperti i naučnici koji sada rade vani a porijeklom su iz BiH, ponovo vrate kao predavači.

Direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin, koji je takođe prisustvovao sastanku, istakao je značaj podrške mladima u nastojanju da postanu samosvjesni lideri u svojim zajednicama. Osnovna ideja i cilj Fondacije Hastor je pružiti šansu mladima da svojim uspješnim školovanjem i volonterskim radom učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa.