Predsjednik Egrlić na ceremoniji dodjele nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić prisustvovao je svečanoj ceremoniji dodjele nagrada  za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini održanoj juče u Banja Luci. Tom prilikom predsjednik Egrlić je uručio nagrade jedinicama lokalne samouprave koje su, po razvijenoj metodologiji, dale najefektivniju i blagovremenu podršku privatnom sektoru. Plakete su primili načelnici i gradonačelnici Bosanske Krupe, Cazina, Doboja, Novog Sarajeva i Teslića. Nagrada za biznis lidere održivog razvoja je ove godine po prvi put prepoznala i ulogu lokalne zajednice u kreiranju uslova za razvoj privatnog biznisa. Uzajamna povezanost je naročito bila važna tokom trajanja pandemije COVID-19.

Dodjela Nagrada organizuje se u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ kojeg implementira UNDP u BiH, a finansira Švedska.Preduzeća koja usvajaju održive strategije i prakse poboljšavaju svoju konkurentnost i imaju bolje srednjoročne i dugoročne ekonomske rezultate. Ciljevi održivog razvoja (SDGs) služe kao smjernice preduzećima za procjenu i upravljanje socijalnim, ekonomskim i ekološkim rizicima, dok istovremeno poboljšavaju njihov ugled, imidž i strateški položaj na svjetskim tržištima. Procjenjuje se da su u postizanju Ciljeva održivog razvoja tržišne mogućnosti za privatni sektor u vrijednosti od oko 12 triliona USD.

Glavni cilj Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH je prepoznati i istaknuti napore privatnih preduzeća sa ciljem postizanja Ciljeva održivog razvoja (SDG)-ova u BiH. Nagrada takođe ima za cilj motivisati novonastajuća preduzeća da stvore kvalitetna radna mjesta, te poboljšaju svoje poslovne modele dok istovremeno smanjuju svoj ekološki otisak kroz pridržavanje Ciljeva održivog razvoja.

Uprkos pandemiji, 75 preduzeća poslalo je 105 prijava za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2021. godine.

Nagrada je 2021. godine prepoznala kategoriju mikro preduzeća i ponudila jasniji fokus na preduzeća koja stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno rade na dekarbonizaciji svog poslovanja.

 

[wds id=”14”]

 

 

Share This