Predsjednik Egrlić na B2B susretima u oblasti gradnje i građevinskog materijala

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić učestvovao je danas na  B2B susretima u oblasti gradnje i građevinskog materijala, organizovanim od strane Shedu Consultinga iz Turske u hotelu Hollywood Congress Center,  Ilidža.  Tom prilikom predsjednik se obratio prisutnim predstavnicima kako turskih tako i bosanskohercegovačkih kompanija kojih je bilo više od 120.

Predsjednik Egrlić je u svom obraćanju iznio podatke vanjskotrgovinske razmjene BiH sa Turskom koja je u 2021. godini bila u vrijednosti oko 1,5 mlrd KM. Izvoz je iznosio oko 400 miliona KM i veći je u odnosu na prethodnu godinu za 14,9%, dok je uvoz povećan za 43,9% i iznosio je oko 1,1 mlrd KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 32,3%. Prema podacima za prva tri mjeseca 2022. godine, obim vansjkotrgovinske razmjene BiH sa Turskom je 405 miliona KM od čega je vrijednost uvoza 322 miliona KM, a izvoza 83 miliona KM. Prokivenost uvoza izvozom iznosi 25,6%. Predsjednik Egrlić je dao poseban osvrt na građevinski sektor istakavši da je bosasnkohercegovačko tržište građevinskog materijala u ekspanziji i pruža velike mogućnosti za uspostavljanje uspješne saradnje između kompanija dvije zemlje.

Turske kompanije, njih 22, predstavile su svoje proizvode i mogućnosti saradnje iz oblasti : materijala za gradnju, izolacijskih i solarnih rješenja, hemikalija za građevinarstvo, ljepila, boja, PVC stolarije, PVC i kartonske ambalaže, materijala za namještaj, keramike, kamena, elektrokomponenti, dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme u građevinarstvu.

Share This