Poziv za konferenciju „Mogućnosti za razvoj obnovljive energije na Zapadnom Balkanu“

Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu i Beogradu pokrenule su inicijativu da predstave norvešku ekspertizu i investitore Zapadnom Balkanu na konferenciji „Mogućnosti za razvoj obnovljive energije na Zapadnom Balkanu“ koja će biti održana u Palati Srbije u Beogradu 17. novembra 2022. godine.

Ova konferencija je prilika za dalje jačanje saradnje zemalja Zapadnog Balkana i Norveške, njihovih industrija i kompanija. Vlasti, zatim regulatorne agencije i energetske kompanije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije pozvane su da učestvuju i predstave svoje vizije u energetskom sektoru i da se upoznaju s norveškim partnerima.

Zbog previranja na globalnom tržištu energije, vlasti širom svijeta suočavaju se sa nikad prije viđenim izazovima uključujući i brze promjene cijena i moguću nestašicu energije. U isto vrijeme, dugoročne obaveze za smanjenje emisije stakleničkih gasova i ubrzanje prelaska na zelenu energiju ostaju u fokusu. Dalje investicije su potrebne za povećanje kapaciteta za proizvodnju električne energije. Nova rješenja energetskih sistema bit će važna za pripremu na tranziciju sa uglja na potpuno obnovljive izvore u kombinaciji sa skladišnim kapacitetima.

Program konferencije je na linku, a za dodatne informacije i potvrdu učešća, možete kontaktirati Željku Vojinović (zeljka.vojinovic@mfa.no +387 33 254 008 ili +387 61 188 652).