Poziv za javno privatni dijalog o internacionalizaciji MSP i izvoznih preduzeća

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine poziva predstavnike poslovne zajednice da prisustvuju javno-privatnom dijalogu „ Internacionalizacija MSP i izvoznih preduzeća kao dio šire podrške izvoznicima oko uključivanja u globalne lance vrijednosti “ koji će biti održan 12.10.2023. godine u prostorijama VTK/STK BiH , Branislava Đurđeva 10, 71 000 Sarajevo.

Javno-privatni dijalog o temi „Internacionalizacija MSP i izvoznih preduzeća kao dio šire podrške izvoznicima oko uključivanja u globalne lance vrijednosti“ realizira se u saradnji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit-GIZ, a podržan je kroz projekat ”Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke. Cilj dijaloga je da doprinese zajedničkom kreiranju javnih politika usmjerenih ka poboljšanju poslovnog okruženja kao i da se zajednički formuliraju zaključci koji će doprinijeti kreiranju konkretnih mjera u oblasti podrške internacionalizaciji izvozno orijentiranih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Na osnovu rezultata iz posljednjeg OECD-ovog SME Policy Index-a 2022 vidljivo je da se mnogo toga mora napraviti kako bi poslovno okruženje za izvoznike iz BIH i njihova integracija na globalna tržišta bili što povoljniji. Događaj ima za cilj uključiti predstavnike vlade, privatnog sektora, civilnog društva i akademske zajednice kako bi se osigurao konstruktivan dijalog u osmišljavanju mjera za konkurentniju privredu. Govoriti će se o internacionalizaciji MSP i izvoznih preduzeća te će se tom prilikom predstaviti primjeri dobre prakse iz kompanija koje su uspješne u procesu internacionalizacije.

Učešće na događaju je besplatno.

Dnevni red događaja možete pogledati OVDJE.

Molimo Vas da, ukoliko ste zainteresirani za učešće na edukaciji, izvršite prijavu popunjavanjem ONLINE PRIJAVNOG OBRASCA najkasnije 10.10.2023. godine. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na telefon: 033/566-201.