Poziv na radionicu “Program Ovlaštenog ekonomskog operatera (AEO) u CEFTA-i: Koristi za privatni sektor”

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine poziva zainteresovane na radionicu na temu “Program Ovlaštenog ekonomskog operatera (AEO) u CEFTA-i : Koristi za privatni sektor”. Radionica se organizuje u okviru projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“, koji sufinansiraju Evropska komisija i Njemačko federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a koji je implementiran od strane GIZ-a i USAID Projekta za ekonomski razvoj, upravljanje i rast preduzeća – EDGE.

Radionica će biti održana online, u srijedu, 31. marta 2021. od 10:15 do 13:00 časova, na engleskom jeziku.

U prilogu možete naći Program, sa više detalja o temama i govornicima koji će biti na događaju.

Glavni ciljevi radionice su:

• Povećati razumijevanje i svijest kompanija koje posluju u CEFTA-i o potencijalnim koristima koncepta AEO, posebno vezano za aranžmane uzajamnog priznavanja;

• Informisanje o tekućim AEO inicijativama za uzajamno priznavanje koje sprovode CEFTA i pojedinačne strane CEFTA-e;

• Ohrabriti i motivisati kompanije učesnice da se prijave za status AEO i iskoriste mogućnosti tretmana pouzdanog operatera u cijeloj CEFTA regiji, a i kod drugih trgovinskih partnera.

Radionica će obuhvatiti prezentacije o aspektima politika vezanih za primjenu AEO i naporima uzajamnog priznavanja u CEFTA regionu i Evropskoj uniji, kao i sesiju koja će predstaviti iskustva kompanija iz EU i regiona koje imaju koristi od AEO aranžmana uzajamnog priznavanja.

Molimo Vas da, ukoliko ste zainteresovani da prisustvujete radionici, ispunite online prijavni obrazac do 29.03.2021. godine do 11:00 sati.

Link za konekciju na Zoom aplikaciju putem koje će radionica biti organizovana svim učesnicima biće dostavljen naknadno!

Program