Poziv na hitno rješavanje dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine poziva na hitno rješavanje dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom kroz otvaranje dodatnog BIP-a i „zelenih koridora“, te produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni.

Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine apeluje i ukazuje da su kilometarske kolone vozila ispred graničnih prijelaza neprihvatljive, te da je zadržavanje ogromnog broja vozača u tim kolonama danonoćno.

Izvoznici sezonske, svježe, lakokvarljive robe su pod velikim opterećenjem zbog postojanja samo dva granična prijelaza i to granični prijelaz Stara Gradiška i granični prijelaz Nova Sela, na kojima se mogu obezbijediti fitosanitarni certifikati, a problemi se dodatno usložnjavaju primjenom Provedbene Uredbe EU 2021/2285, prema kojoj svaku pošiljku drva i proizvoda od drveta (i to nezavisno o termičkoj obradi) mora pratiti fitosanitarni certifikat. Zbog gore navedenog, po hitnom postupku se mora razmatrati objezbjeđenje novih BiP-ova i otvaranje „zelenih koridora“.

Izvoznici roba koje podliježu fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, a koja je uglavnom tranzitna zemlja, izloženi su problemu koji nastaje zbog radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnom prijelazu Stara Gradiška i graničnom prijelazu Nova Sela. Ovako određeno radno vrijeme fitosanitarnih inspektora onemogućava da svježi proizvodi sa visokim sadržajem vode do krajnjeg kupca stignu u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta.

Poziv na sastanak je upućen nadležnim institucijama kako bi zajednički reagovali i apelovali na rješavanje problema koji su od krucijalne važnosti za izvoznike i prijevoznike. Sastanak je planiran 07. jula 2022. godine  s početkom u 11:00 sati u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH.