Poziv na dan otvorenih vrata u laboratoriji Lind

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH poziva privrednike iz građevinskog sektora da prisustvuju događaju „Dan otvorenih vrata u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda u okviru Agencije ZEDA – Ispitivanje građevinske stolarije (prozora i vrata) za CE označavanje“, koji će biti održan 10.10.2023. godine u prostorijama Agencije ZEDA sa početkom u 11.00 sati.

Ovo je prilika da se proizvođači građevinske stolarije (prozora i vrata), distributeri, uvoznici i ovlašteni predstavnici upoznaju sa ispitivanjima koja se izvode u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda u okviru Agencije ZEDA. Laboratorija LIND je jedina akreditirana laboratorija u Bosni i Hercegovini koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018 za izvođenje mehaničkih ispitivanja namještaja, opreme za dječija igrališta i građevinske stolarije (prozora i vrata), a u svrhu zakonski obavezujućeg CE označavanja prozora i vrata.

Da bi proizvođač, distributer, uvoznik i ovlašteni predstavnik stavio na tržište građevinske proizvode – prozore i vrata, potrebno je da ocijeni usaglašenost proizvoda i postavi CE oznaku prema važećim harmoniziranim tehničkim specifikacijama, a u skladu sa važećim bh. zakonima i podzakonskim aktima koji uređuju ovu oblast.

U svrhu ocjenjivanja usklađenosti građevinskih proizvoda (prozora i vrata) prema važećim harmoniziranim tehničkim specifikacijama (standard BAS EN 14351-1+A2:2018) potrebno je da proizvođač, distributer, uvoznik, ovlašteni predstavnik:
• ispita građevinski proizvod (prozore i vrata) u laboratoriji akreditovanoj prema zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018 – (Initial type testing – ITT),
• izradi Izjavu o svojstvima i
• postavi CE oznaku na proizvod.

Ukoliko želite biti učesnik ovog događaja potrebno je da se prijavite putem e-maila: [email protected] i potvrdite svoj dolazak do 9.10.2023. godine.