Povezivanje biznismena Indonezije i BiH

 

 

Ambasada Republike Indonezije u Sarajevu organizirala je danas treći po redu godišnji skup povezivanja biznismena i kompanija Indonezije i Bosne i Hercegovine. Na skupu, koji je otvorila ambasadorica Republike Indonezije u našoj zemlji Achmad Yani, prisustvovao je i prigodno se obratio i dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković.

Kako je istaknuto, radi se o dalekoj zemlji, ali to ne bi trebala biti prepreka povećanju trgovinske razmjene budući da BiH i Indonezija od uspostavljanja bilateralnih odnosa važe za dvije prijateljske zemlje. Ambasadorica Achmad Yani ocijenila je da je saradnja između zemalja sve bolja i doživljava svoj procvat. Izrazila je nadu da će nakon ovakvog skupa broj proizvoda koji se uvozi iz Indonezije i izvozi u tu zemlju povećati.

Dopredsjednik Vuković istaknuo je da postoji interes indonežanskih kompanija da investiraju u BiH što je potvrđeno i na nedavno održanom sastanku s predstavnicima Trgovinske komore Indonezije koji su posjetili BiH.
– Potencijal radne snage u BiH je dovoljan da odgovori njihovim zahtjevima, ali postavili su i druge uvjete od kojih se jedan odnosi potrebu razgovora s predstavnicima takozvanih biznis-prijateljskih gradova koji bi mogli osigurati kapacitete poput zemljišta da bi oni ostvarili investicije – pojasnio je Vuković.
Potvrdio je da je tada razgovarano i o konkretnim projektima, a Vanjskotrgovinska komora očekuje i prijedloge od strane bh. privrednika koji će biti proslijeđeni indonežanskim investitorima, dok će Komora nastojati ukloniti barijere za ostvarenje tih ciljeva.

U okviru skupa, namijenjenog vladinim zvaničnicima i poslovnim ljudima iz obje zemlje, organiziran je i susret privrednika “jedan na jedan”. Indonezijsku delegaciju čine poduzetnici koji se bave ribarstvom, proizvodnjom hrane, začina, bankarstvom, hotelijerstvom i turizmom.

 

Share This