Potpredsjednik VTK/STK BiH Ahmet Egrlić na konferenciji u Beogradu govorio o potencijalima BiH

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH (VTK/STK BiH) Ahmet Egrlić prisustvuje regionalnoj konferenciji „Novi put i prilike za saradnju SAD-a i regiona zapadnog Balkana“ u Beogradu. Cilj konferencije je unaprjeđenje ekonomskih odnosa zemalja iz regiona sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Glavne teme su IT sektor i energetika, a ova regionalna konferencija predstavlja priliku za privredne komore i kompanije iz regiona da uspostave nove kontakte i eventualnu poslovnu saradnju sa predstavnicima 27 kompanija iz SAD-a.

Potpredsjednik Egrlić je u svom pozdravnom govoru istakao da naša zemlja ima odlične IT i energetske potencijale.

„Mnogobrojne kompanije iz IT sektora u BiH prerasle su u međunarodne kompanije koje provode projekte za klijente iz cijelog svijeta sa oko 90 posto izvozno orijentisanih projekata. Vrijednost IT usluga i broj zaposlenih u ovom sektoru u BiH konstantno rastu. IT sektor posebno se ističe po kvaliteti radnih mjesta i visokim platama, a trenutno postoji potencijal za zapošljavanje dodatnih 10.000 stručnjaka u ovoj industriji,“ rekao je Egrlić.

Naglasio je i da naša zemlja ima odlične energetske potencijale, kao vodeća u regionu u proizvodnji električne energije, te da u ovom segmentu BiH konstantno bilježi suficit u razmjeni.

Konferenciju organizira Privredna komora Republike Srbije u saradnji s Ambasadom SAD u Srbiji, a uz podršku Komorskog investicionog foruma –KIF, a za B2B susrete su se prijavili predstavnici 200 kompanija iz regiona.